Слънцезащитните продукти предпазват само наполовина, показа британско проучване, за което съобщи Би Би Си.

Според него хората получават едва половината от очакваната защита и дори по-малко. Но проблемът не е в лосионите, а в начина на употреба и прибързаното им прилагане, казват учени от лондонския "Кингс Колидж", цитирани от Offnews. 

На теория хората трябва да бъдат напълно защитени от вредните лъчи от крем със слънцезащитен фактор 15. В действителност обаче този ефект се постига с поне 30-и, дори с 50-и фактор, показва тест с доброволци в университетските лаборатории. Той трябвало да изясни колко лосион и с какъв фактор трябва да прилага човек, за да бъде максимално защитен от вредното въздействие на слънцето.

Лосион с фактор 50 осигурява 40% от очакваната защита, казва проф. Антъни Янг.

Слънцезащитните продукти трябва да се полагат на достатъчно плътен слой, а много хора не ги мажат така.

Числата върху тези продукти (например SPF10, SPF12, SPF50) са въз основа на допускането, че 2 мг крем покриват 1 кв. см кожа. Това значи, че са нужни поне 6 чаени лъжици, за да се покрие тялото на възрастен човек. За ориентир:

- малко над 1/2 чаена лъжичка по всяка ръка; на лицето, врата и ушите;

- малко над 1 чаена лъжичка по всеки крак; на гърдите и корема; на гърба;

Нанасяйте и от двете страни на врата и ушите и по слепоочията, които традиционно се пропускат.

Важно е и лосионът да се прилага повторно на интервали. Най-добре е да се маже 15 до 30 минути преди излизане и да се изчакате да попие. Специалисти съветват малко след излизане да се намаже отново, за да се покрият и пропуснатите участъци. После се подновява на всеки два часа и веднага след плуване или бърсане с кърпа.

Много продукти претендират, че са водоустойчиви и не се отмиват след плуване. Но до 85% от лосиона се премахва при подсушаване на тялото с кърпа и други дейностиу както и пир потене.

Да се има предвид и че отражението на слънчевите лъчи се засилва от сняг (с 85%), от пясък (със 17%), от вода (с 5%).

В най-голям риск от вредите на слънчевите лъчи са хората със светла кожа, лунички, бенки, червенокосите, русокосите, светлооките.

Съветът на екипа от "Кингс колидж" е да се ползват продукти с фактор минимум 30.