Вирусът ебола може да е останал в латентно състояние у пациентка, за която се смяташе, че се излекувала, и да е заразил други членове на семейството й, сочат резултатите от изследване, цитирани от световните информационни агенции.

Вирусът може да се е съживил у жената една година след оздравяването й от остра инфекция с него. После той е заразил съпруга й и двама от синовете им, обявиха авторите на изследването.

Жената от Либерия се е заразила с ебола през 2014 г. Имала е рецидив на болестта и предала вируса на членове на семейството си 1 година по-късно. Само така се обяснява загадката със заразяването на 15-годишен младеж, приет в болница в Монровия през ноември 2015 г. Тогава се е смятало, че на предаването на заразата в столицата на Либерия е сложен край. Младежът умрял от хеморагична треска 4 дни по-късно. Проучването показало, че 33-годишната му майка е била засегната от болестта през юли 2014 г. Тя изглежда се излекувала без терапия и единствената последица за нея от болестта е бил спонтанният аборт. Съпругът и 8-годишният син били излекувани.

Вече има случаи на предаване на ебола чрез сперма от мъже, смятани за излекувани. Не е ясно дали вирусът се предава и чрез други телесни течности. "Нямаме ясни индикации как майката е предала вируса на съпруга си", отбелязват учените.