България го добавя в солта и млякото, не и във водата

Най-престижното медицинско издание в света определи флуора за отрова. Списание "Лансет" го постави в групата на невротоксините наред с живака, оловото и арсена.

Флуор се добавя в пастите за зъби и в други продукти на денталната медицина. Той обаче не допринася с нищо за реминерализацията на зъбите. Колкото до изтребването на вредните бактерии в устата, това може да стане и с други способи, без да се прибягва до флуор, се казва в статията в "Лансет".

Невротоксините увреждат нервната тъкан и особено невроните в хипокампуса. Тази част от главния мозък управлява емоциите, паметта и рефлексите. При болестта на Алцхаймер тя е най-отрано и най-силно засегнатата. Атрофията на хипокампуса се свързва и с шизофренията.

Флуорът преминава през плацентата и уврежда мозъка на неродените бебета. След раждането им те може да имат когнитивни проблеми като трудно съсредоточаване и хиперактивност или да развият дислексия. Ето защо на бременните се забранява да приемат флуор.

В статията се цитира японско изследване, според което флуорът вероятно е канацерогенен. Той се натрупва предимно в костите и поради това случаите на костен рак (остеосарком) са по-чести в райони, където питейната вода се флуорира. Но се прави уточнението, че съдържанието на флуор в раковите и в здравите клетки на изследваните пациенти е било еднакво.

В почти всички страни в Европа флуорирането на водата е прекратено или забранено поради опасения за човешкото здраве и за природната среда. Първа това прави Дания още през 1977 г.

Водата се флуорира в САЩ, Канада, Австралия, Нова Зеландия, Великобритания, Ирландия, Испания, Израел, Бразилия, Бруней, Чили, Аржентина и Колумбия.

Франция, Швейцария, Германия, Коста рика и Ямайка флуорират трапезната сол. В малка група страни има одобрени програми за флуориране на млякото. Сред тях е България наред с Русия, Китай, Чили, Перу, Тайланд и Великобритания.

Флуорни йони съдържат и всички минерални води.