Докато вегетарианците не ядат месо, риба и пиле, веганите стигат до крайност – не хапват никакви животински продукти, включително мляко и яйца и дори маргарин. Те обикновено са запалени защитници на животните. Забраняват си и желатин, който е от животински кости и хрущяли. Хранят се с плодове, зеленчуци, зеленолистни, пълнозърнести, ядки и семена, бобови растения, наблягат на фибрите.

Какво представлява

Всеки сам решава как точно да разпредели дажби, ако спазва веганската диета. Но типичното дневно меню е: 6 порции зърнени храни – от пълнозърнест хляб до обогатени с калций мюсли; 5 порции бобови, ядки и друг растителен протеин като фъстъчено масло, нахут, тофу, картофи, соево мляко; 4 порции зеленчуци, 2 порции плодове; здравословни мазнини - например сусамово олио, авокадо, кокос.

Не е нужно да се отказвате от десерта – веганите ядат тарталети и мъфини, но приготвени без яйца и масло.

Интернет изобилства с хранителни програми за вегани, има и безброй публикации по въпроса. В книгата си The Kind Diet актрисата Алиша Силвърстоун описва ползите от това хранене, дава рецепти и отговаря на въпроси.

Не е нужно да се хвърляте във веган диетата изведнъж. Можете да започнете с два дни без месо всяка седмица и постепенно да замествате пилето с тофу или телешкото със зеленчуци на грил.

Дневното хранене на веганите може да изглежда така: Зaкycкa - caндвич c тoфy, мapyля, дoмaт и pacтитeлнo млякo или чaй. Oбяд – сурови тиквички, нарязани на спирали, caлaтa от киноа с фъcтъчeнo олио. Beчepя - чepвeнa лeщa, cпaнaк, див opиз.

Или пaлaчинки oт нaxyт или гyaкaмoлe и чaшa пopтoкaлoв coк за закуска, доматена или друга зеленчукова супа с пълнозърнест ръжен хляб и хумус за обяд, вeгaнcки пpoлeтни poлца за вечеря.

Освен всякакви плодове и зеленчуци сред любимите блюда на веганите са грах, леща, боб, елда, кафяв и див ориз, киноа, булгур, просо. А също така семена от сусам, слънчоглед, тиква, лен, коноп, чия. Ядките – кедрови, овесени, орехи, бадеми, кашу, лешник, шамфъстък - са на особена почит.

Суровоядството подобрява храносмилането, но не е за всеки веган – не се препоръчва при гастрит, колит, язва, тъй като изостря заболяването. В такива случаи се препоръчва ястията да се приготвят на пара, допуска се и печена и пържена храна.

Пиенето не е забранено, но само на специални веган вина. Обикновените бели се обработват с желатин за избистряне, а при червените се използват яйчен белтък или казеин. Затова търсете такива, които не са избистрени или филтрирани.

Ако целта ви е не само да се храните здравословно, но и да отслабнете значително, намалете веган калориите и правете редовно физически упражнения.  Натали Портман е веган.

Натали Портман е веган.

Действие и точки

Веган диетата укрепва сърцето, действа добре на бъбреците, помага срещу артрит и други хронични болести, пази от различни видове рак, склероза, предотвратява развитието на диабет, като контролира кръвната захар и теглото.

19-а в общата класация заедно с хранителните режими “нутрисистем” и “най-големия губещ на килограми”, веган диетата е 3-а в секторите “най-добра за отслабване” и “най-добра срещу диабет”; 5-а е в групата “най-добра за сърцето”; 9-а е в “най-добра растителна диета”; 10-а е в категорията “бързо сваляне на килограми”; 27-а е в “най-добро здравословно хранене”; 36-а е в “лесна за изпълнение”.

Колко струва

Това хранене излиза сравнително скъпо. Пресните плодове и зеленчуци, ядките, соевите продукти, пълнозърнестите струват повече от преработените храни, белия хляб, много от сладкишите. Но пестите, като не влизате в месарските магазини.

Лесно ли се спазва

Веганството изисква внимателно планиране на храната, особено ако сте новак. Има хиляди рецепти, които ще отговорят на вашия вкус и изисквания. Но подготовката им предполага да се потрудите и да подхождате творчески, което отнема време и усилия.

Отслабва ли се

Изследванията показват, че веганите тежат по-малко и имат по-нисък индекс на телесни мазнини от месоядните хора. Ако диетата се прави както трябва, с много плодове, зеленчуци и пълнозърнести, те се чувстват заситени с по-малко калории дневно.

Тест със 100 диабетици показа, че тези, които са на веган диета, са отслабнали 6 кг за 5 месеца от други, подложени на диета за смъкване на захарта, които са свалили 4 кг.

За по-голям ефект бъдете физически активни поне 2,5 часа седмично и 2 дни на седмица правете упражнения за разтягане на мускулите.  Брат Пит не хапва животинско.

Брат Пит не хапва животинско.

КОЙ Я СЛЕДВА

Сред знаменитостите има стотици вегани, мотивирани да се хранят така не само за да изглеждат и да се чувстват добре, но и от любов към животните. “Аз съм веган и пия много вода. Ако хапна млечен продукт, състоянието на кожата ми веднага се влошава”, казва Натали Портман, която не помирисва животински храни. Актрисата е преминала от вегетарианство към веганство от погнусата да ядеш убити животни. Тя споделя, че е чела книги как отглеждат и убиват животни във фермите и това затвърдило желанието ѝ да не яде месо.

Британската певица Ели Гулдинг твърди, че така е по-слаба и по-здрава. Сред известните вегани са актьорът и музикант Джарет Лето, Деми Мур, Кейт Уинслет, Ан Хатауей, Брад Пит и др.