Какви са рисковете да се разболеете от рак на простатата?

Ракът на простатата засяга изключително много мъже, главно в напреднала възраст. Често простатният карцином се открива случайно, при профилактичен преглед чрез тест на нивото PSA, ехографско и дигитално ректално изследване. Ако PSA туморният маркер или ректалното изследване показват на уролога данни за злокачествен процес, се извършват допълнителни диагностични изследвания. Веднъж открито злокачественото заболяване се нуждае от лечение, съобразено с всеки отделен пациент. Оздравяване е напълно възможно, особено при тумор, който няма метастази и не е напуснал границите на простатната жлеза.

Как се диагностицира ракът на простатата?

Стойностите на PSA позволяват на лекаря да потвърди или отхвърли съмнения за рак на простатата. При констатирани високи нива на PSA в общия случай се назначава биопсия – със специален инструмент се прониква до простатата и се изрязва тъкан за изследване на ракови клетки. Следват и други тестове, които целят да се открие наличие на метастази в други органи или тъкани.

Какво представлява оперативното лечение?

Радикалната простатектомия е оперативно отстраняване на простатата и семенните мехурчета. Така туморното образуване се премахва от тялото и шансовете на мъжа да има нормална продължителност и качеството на живота са много големи. Традиционната отворена операция обаче крие редица рискове за пациенти в напреднала възраст. На първо място това е големият разрез със скалпел на коремната стена. След това идва кръвозагубата и кръвопреливането. След самата интервенция могат да се получат инфекции, трудно зарастване, продължително усещане за болка. Нерядко пациентите получават сериозни усложнения като загуба на ерекция, импотентност и неволно изпускане на урина. Тежкият следоперативен период има редица неприятни последици – залежаване, загуба на физическа форма.

Какво предлага Хил клиник?

За да се избегнат всички тези опасности за живота и здравето на пациента в най-напредналите болници в света се ползва лапароскопията. В Хил клиник главен консултант и ръководител на операционния екип е проф. Д-р Щолценбург – един от най-изявените хирурзи и Ръководител на отделение „Урология” в Лайпцигската университетска болница! Лапароскопската операция създава нов стандарт в лечението на рак на простатата. Тя се извършва с помощта на 3-5 микроскопични отвора в корема. През тях преминават специални инструменти, снабдени с камера. Целият процес се следи на монитор с 5 до 15-кратно увеличение. Процедурата протича бързо, минималнотравматично и безрисково. Основните предимства са: драстично намален риск от кървене, облекчен следоперативен период, съкратен болничен престой, запазване на ерекцията, съхраняване на контитенцията (няма риск от неволно изпускане). Хил клиник прилага безкръвна хирургия при карцином на простатата, а също така и при тумори и кисти на бъбреците, пикочния мехур, уретера.

Какво да направи пациент, диагностициран с рак на простатата?

Всеки пациент с рак на простатата има право на второ мнение, за да реши какъв път на лечение да избере. В Хил клиник можеш да се проведе консултация с проф. Щолценбург – международен експерт с огромен опит в лапароскопска хирургия на простатата, пикочен мехур, уретер, бъбреци. Той е създател на някои от най-прилаганите техники за лапароскопско лечение на рак на простатата и е признат за един от майсторите в областта. Извършил е стотици безкръвни интервенции и няма случай лапароскопска операция за премахване на простата да е прерастнала в отворена!

Какво трябва да знаете за начините на лечение на рака?

В България вече има истински модерна медицина и новите технологии спасяват живота на десетки раковоболни. Работата на екипа на Хил клиник д-р Боцевски, д-р Деримачковски, д-р Томов и д-р Георгиев, съвместно с един от най-добрите чужди специалисти и световно утвърдени лапароскопски методи гарантират успешно и комфортно лечение.

Час за консултация в Хил клиник можете за запазите по телефона, а повече информация научете тук: hillclinic.com