Киселите храни и напитки предразполагат към авантюри и рискове, а сладките - към предпазливост, се казва в публикация на сп. "Ню сайънтист".
Учени от университета на Съсекс изследвали как 5-те основни вкуса се отразяват на склонността към рискове. Те давали на 70 англичани да пият чиста вода или вода с добавки, така че да е солена, сладка, кисела, горчива или с вкус умами. След това ги карали да играят на видеоигра с парични награди, предаде БТА.
Който е пил сладка вода или с вкус умами играел по-консервативно. Най-рисково се държали пилите кисела вода.
Експериментът е бил повторен със 71 души във Виетнам, където вкусът умами е много популярен. Резултатите са същите, което ще рече, че ефектът е универсален.
Ръководителката на екипа Мариана Орбит каза, че няма обяснение за този ефект. Известно е обаче, че вкусовите усещания влияят на съзнанието. Те не само ръководят избора на храна, но и предсказват черти на характера, променят поведението и имат ефект върху работната памет и дори върху склонността към алкохол.
Резултатите от изследването могат да помогнат в лечението на психични болести. Например с кисели дъвки хората с тревожни разстройства да станат по-смели.
Коментари