Италиански учени и готвачи са създали пица, която може да предотврати развитието на рак и сърдечни болести, пише в. "Дейли мейл".
Пицата "Паскалина" е неаполитанска и е наричана още "пицата, която удължава живота" и "противораковата пица". Тя се прави с продукти, които влизат в състава на Средиземноморската диета, смятана за най-здравословна, предаде БТА.
Основата от пшенично брашно е покрита с чери домати, броколи, маслини, студено пресован зехтин, чесън и чили. В "Паскалина" няма месо, нито сирена или кашкавал.
Съставките й са иизбрани, защото всяка от тях намалява риска от развитие на сърдечни болести и на някои видове тумори на храносмилателната система, включително рак на дебелото черво.
Според учени от италианския Институт за борба с рака "Паскалина" е достатъчно здравословна, за да се консумира два пъти седмично. Тя може да бъде опитана на Фестивала на пицата в Неапол тази седмица.
Това не е първият път, в който се твърди, че яденето на пица помага за предотвратяване на рак. През 2003 г. учени обявиха, че който яде пица рискува с 59% по-малко да развие рак на ларинкса , с 34% по-малко - на хранопровода, и с 26% по-малко на дебелото черво.
Антираковият ефект на пицата се приписва на доматите. Те съдържат антиоксиданта ликопен, който е известен с противораковите си свойства.
Коментари