Лечебното хранене в българските болници трябва да бъде възстановено, защото е от полза за пациентите, каза днес за БТА председателят на Българското дружество по хранене и диететика проф. Божидар Попов преди откриването на осмата национална конференция по хранене, която започва край Варна. Във форума участват над 150 специалисти от страната и чужбина. Един от основните акценти в дискусиите ще бъде ролята на храненето в превенцията на съвременните заболявания - сърдечно-съдови, диабет, рак.
Проблемът с менютата на пациентите в болниците у нас опира до пари, а не до липса на желание от страна на лекарите, допълни Попов. По думите му лечебното хранене всъщност струва по-скъпо от обикновеното. Проучванията обаче показват, че от двама пациенти с една и съща диагноза много по-бързо ще се оправи този, който съчетава медикаментозно лечение с правилна диета, каза експертът.
Попов допълни още, че идеята на министерството на земеделието да бъдат въведени нови стандарти за месните продукти е много положителна. Има рецептурници, които казват във всеки продукт колко месо трябва да има и какви други съставки са допустими, въпросът е доколко производителите ги спазват, каза експертът.
По думите му повечето от фирмите работят по свои рецепти, които им осигуряват по-високи печалби. Нещата могат да се променят, стига да има стриктен контрол, обобщи Попов.
Коментари