Известно е, че физическите упражнения намаляват риска от деменция, но учени изясниха, че след като болестта е диагностицирана, спортуването не я забавя, предаде Франс прес.

По-голямата активност не забавя намаляването на когнитивните способности, заключават авторите на изследването. То обхванало 494 души на средна възраст 77 г. с лека до умерена форма на деменция. 329 от тях трябвало да извършват упражнения. Те правели два пъти седмично групова гимнастика по 1 час и по час и половина, а освен това веднъж седмично по 1 час правели гимнастика и у дома. Останалите не били физически активни. Прегледи 6 месеца и година по-късно показали, че и у двете групи - спортували и неспортували - развитието на болестта било приблизително едно и също, предава БТА.

"Предишни малки проучвания наведоха на мисълта, че физическите упражнения могат да предотвратят или да обърнат посоката на намаляването на когнитивните способности у засегнатите от алцхаймер. Това изследване е голямо и дава категоричен отговор за ролята на спортуването", казва Брендън Стъбс от Кралския колеж в Лондон.

Резултатите от изследването са публикувани в "Бритиш медикъл джърнъл".