Американски диетолози препоръчаха да се яде кисело мляко като ордьовър преди всяко хранене, защото то сваля кръвното налягане, предотвратява артрита и нормализира бактериите в храносмилателната система, писа в. "Дейли мейл", цитиран от БТА.

Дори при хората, които ядат много месо и въглехидрати, киселото мляко ограничава възпаленията, предизвикани от наситените мазнини.

Учените от университета на Уисконсин са работили със 120 жени в предменопауза. На половината давали да ядат по 340 г нискомаселно подсладено кисело мляко дневно. Другите 60 се хранели със същото количество продукти, но без мляко.

Изследването е поредното, което показва, че ферментиралите млечни продукти като киселото мляко и сиренето имат благотворен ефект върху храносмилателната система и ограничават възпаленията. 

"Наблюдавахме незабавен ефект, който продължи 9 седмици - каза ръководителят на екипа д-р Брад Болинг. - Предполагаме, че с времето той ще се увеличава".

Учените установиха значителен спад на молекулите, сигнализиращи за възпаление, в кръвта на участничките на режим с кисело мляко. Освен това то подобрява обмяната на глюкозата при жени със затлъстяване и ускорява спада на нивото й след хранене.

Времето, когато се яде киселото мляко, не е важно, уточниха учените. От ключово значение е да се приемат млечни бактерии заедно с храната.

Изследването не поставя и горна граница на дневната дажба кисело мляко. Учените са се спрели на 340 г, защото това е половината от препоръчваната дневна дажба на млечни продукти в САЩ.

Хроничното възпаление се свързва със затлъстяване, метаболитен синдром, сърдечносъдови и други болести.ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*