Лекарите решават да я оперират след втората диагноза рак

Лекарите изобщо не ми оставиха възможност за избор. В момента, в който ракът се върна, казаха, че яйчниците се махат.” Това съобщи преди дни пред Нова тв водещата на предаването “Съдебен спор” Нана Гладуиш. Вчера тя се подложи на операцията, по време на която бяха премахнати яйчниците ѝ. Процедурата се прави превантивно и по лекарско решение, след като се появи рак в другата ѝ гърда пет години след пълното ѝ излекуване от карцином в едната.

“Оказах се BRC1 позитивна (наследствено обременена с рак на гърдата и яйчниците - б. а.), което променя малко схемата и ще видим какво ме чака. Трябва да успея”, каза преди време пред “24 часа” тв водещата.

Заради това се наложило и отстраняването на яйчниците. Така се намалявал рискът от трето връщане на рака.

За първи път откриват рак на Нана през 2012 г. През май 2017 г. на преглед в Израел тв водещата разбира, че болестта се е върнала в другата гърда. Месец по-късно лоша новина в семейството на Нана. Сестра ѝ Мартина има рак, въпреки че 4 години по-рано ѝ е направена хистеректомия (операция за отстраняване на матката - б.а.).

Досега Нана е преминала през химио- и лъчетерапии, предстои ѝ хормонално лечение.

Тя и фондацията ѝ “Една от 8” провеждат национална кампания за превенция и за борба с рака на гърдата. С розовия кемпер на фондацията те пътуват постоянно. Когато успява, Нана също се включва. Изнасят лекции как се живее след диагнозата рак, как жените да се борят с болестта, дават се юридически, психологически и естетически консултации, подаряват се сутиени и тюрбани.