Световната здравна организация /СЗО/ представи план за премахване на трансмазнините от световния пазар на храни през следващите пет години, съобщиха Асошиейтед прес и Ройтерс.

Употребата на трансмазнини в готовите печива и преработените храни води до над 500 000 смъртни случая всяка година, посочи СЗО.

"Това е кризисно равнище и е най-сериозният фронт, на който да се борим", каза генералният директор на СЗО Тедрос Гебрейесус на пресконференция в Женева.

Изкуствените трансмазнини са нездравословни. Те се получават, когато към растително масло бъде добавен водород, за да го вплътни, както е при производството на маргарина. Според здравните експерти индустриалните трансмазнини могат да бъдат заменени с масло от канола или с други продукти. Естествени трансмазнини се съдържат в месото и млечните продукти.

Трансмазнини или хидрогенирани мазнини се използват за чипсове, снаксове и пакетирани тестени храни заради по-голямата им трайност. Според СЗО обаче те увеличават заболеваемостта от сърдечносъдови болести с 21%, а смъртността от тях - с 28%.

Световната здравна организация препоръчва трансмазните да не превишават 1% от дневния хранителен прием.

"Те са вреден компонент, който може да бъде премахнат лесно и без големи разходи", заяви Франческо Бранка, шеф на дирекция "Хранене за здраве и развитие" към СЗО.

Трансмазнините може да отпаднат до 5 години, тъй като процесът вече е в ход, смята СЗО. Дания е забранила тези мазнини преди 15 години. САЩ и още 40 държави взимат сериозни мерки за премахването им.

СЗО настоява и по-слабо развитите страни да се включат в битката, каза Бранка.ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*