Американски учени препоръчват да се ядат повече бобови храни, за да се укрепва сърцето, дори то да е здраво, съобщи Нюзру.
Бобовите храни съдържат много белтъчини и фибри. Учените от университета на Колорадо потвърдиха, че когато те изобилстват в храната, нивата на холестерол в кръвта намаляват, предаде БТА.
Учените изследвали влиянието на бобовите храни върху сърдечносъдовата система на затлъстели мишки. Теглото на всички значително е намаляло по време на експеримента. Бобовата диета е снижила нивото на холестерола и значително е подобрила състоянието на сърцето на гризачите.
В изследване с хора участвали доброволци с диабет тип 2. Оказва се, че бобовите храни защитават организма от вредното действие на свободните радикали и намаляват увреждането на тъканите от окисляването на мазнините. Това се отразява положително на състоянието на сърцето.
Коментари