Учени от университета в Ървайн, Калифорния, са открили защо има пристрастяване към пържените картофи. Ето обяснението:
Съдържащите се в картофите мазнини отключват в стомаха вещества, които действат по подобие на марихуаната.
Д-р Даниеле Пиомели и екипът му изследвали реакциите на опитни мишки, след прием на мазни храни като сервираните в заведенията за бързо хранене. Промяната настъпвала още при допира на езика до храната на гризачите, предава Дарик.
Според учените мазнините осъществяват пряк контакт с мозъка, който от своя страна подава сигнал към стомаха. Той го задължава да отдели „естествените наркотици“ по стените си - ендоканабиноиди. Въздействието им е повик за още и още от тази храна.
Доскоро се смяташе, че пристрастяването към пържените картофи и другите мазни храни от заведенията за бързо хранене е само въпрос на лакомия. Но изследването дава химическото обяснение за него. Другите вещества в храните, като белтъчините например, нямат такъв ефект.
Коментари