Таргетните й органи са сърцето и съдовете, мозъкът, бъбреците

Ако не се лекува, високото кръвно може да доведе до сърдечен и мозъчен удар, проблеми с бъбреците и ендокринни болести. Влиянието му върху продължителността на живота се оказва по-драстично, отколкото се предполагаше.

Според изследване, което се основава на данни от дългогодишно проследяване на сърдечно болни в САЩ, нелекуваната хипертония съкращава живота с години, както и онази част от него, която човек прекарва в задоволително здраве.

Изследователите установяват, че високото кръвно налягане пи 50-годишни мъже и жени съкращава живота им с около 5 г. в сравнение със здравите им връстници. А дотогава хипертонията е "изяла" 7 г. от живота им в добро здраве, тъй като им е навлекла сърдечносъдови заболявания. Проф. НИНА ГОЧЕВА

Проф. НИНА ГОЧЕВА

Повечето пациенти знаят, че горната граница на нормалното кръвно се преминава при 140 на 90, казва обясни проф. Нина Гочева, началник на Клиниката по кардиология и интензивна терапия в Националната кардиологична болница. Идеалният случай е кръвното да бъде възможно най-ниско в безопасните граници за отделния човек.

Всяка хипертония е персонално заболяване. При някои увреждането на органите може да започне и преди консенсусната граница. Мишена на хипертонията са сърцето, съдовете, мозъкът, бъбреците. “Откриването на увреждания в тях при стойности под 140/90 говори, че болестта се диагностицира късно. Това е сигнал за кардиолога, че човекът отдавна е със скрита хипертония и тя отдавна е нанасяла поражения.

В късна възраст границата на прицелното налягане е по-висока и стига 150/90. Това е така, защото се установи, че при хората в напреднала възраст и особено след 80 г. смъртността е по-висока при стойности под стандартното 140 на 90”, обясни проф. Гочева.

Как се поставя диагнозата хипертония?

“Когато установим за първи път високо артериално налягане, това никога не е равносилно на диагноза. Правят се допълнителни измервания – дали ще се потвърдят високите стойности, по кое време се случват, свързани ли са с друга патология. Диагнозата не е елементарна процедура, не търпи формален подход. При индикации за заболяване кардиологът обикновено назначава 24-часово непрекъснато мониториране (проследяване) на кръвното. Данните от изследването ориентират специалиста дали веднага трябва да се пристъпи към медикаментозно лечение. В повечето случаи

първо

препоръчваме

промяна в

начина на живот

- могат да помогнат всекидневни разходки или друга физическа активност, поддържане на здравословно тегло, спиране на цигарите, ако човекът пуши. Това е задължително и за пациентите на лекарствена терапия, изтъква кардиологът.

“По кардинални въпроси като стойности, диагностични критерии, терапевтични алгоритми лекарите не се ръководим от личното си мнение, а от приети ръководства на база на клинични проследявания, епидемиологични проучвания, големи бази от доказателства - уточни проф. Гочева. - Наскоро излязоха данни от проучване, при което се постигнаха по-ниски данни за артериалното налягане, но то беше критикувано, че в него не участват високорискови групи като пациенти със захарен диабет, нито по-възрастни пациенти.” Проф. ПЕТЪР ПАНЧЕВ

Проф. ПЕТЪР ПАНЧЕВ

Зависими от кръвното налягане са и бъбреците. Особеното е, че повлияването кръвно - бъбреци е двупосочно. От една страна, високото кръвно уврежда бъбреците, от друга - когато те боледуват, може да се стигне до хипертония, разясни проф. Петър Панчев, началник на Отделението по онкоурология в Александровска болница.

Над 140/90 расте рискът от инсулт, алцхаймер, намален интелект

Член-кор. проф. Лъчезар Трайков, Клиника по неврология към УМБАЛ  “Александровска”, ръководител на Катедрата по неврология на МУ-София:  Хипертонията е главният бич за мозъка. 140 на 90 е горната граница на кръвното, което се препоръчва и от невролозите, и от кардиолозите. Кръвното налягане гарантира достъпа на кръв до мозъка. Този орган няма депа и резерви – “храни се” в реално време с кислорода и глюкозата от преминаващата кръв. Ако “кранчето” спре, след 3-5 минути започват необратими исхемични промени.

Кръвното налягане уравновесява атмосферното налягане - всяка промяна му влияе. Например, като се развали времето и атмосферното налягане падне, кръвното налягане се покачва. С увеличаване на надморската височина атмосферното налягане също намалява и съответно кръвното се вдига.

Мозъкът толерира нормалните стойности на кръвно налягане, но трябва да се взема предвид и възрастта. Когато човек е млад и не страда от дълги години от хипертония, мозъкът му разполага с каскада от механизми, които го предпазват от високото артериално налягане. Тази нормална физиологична авторегулация гарантира, че колкото и кръв да е останала в кръвното русло, ще бъде запазена за мозъка.

Когато човек е млад и здрав, всички предпазни механизми работят и мозъкът има голям капацитет да понесе и по-високи, и по-ниски от нормата стойности. Но ако е развил хипертония на 40-50 г., не й е обърнал внимание, не е била добре контролирана, горните стойности на кръвното – систолното налягане, се качват често до 160-180-200, а долното – диастолното, до 100-110. Тогава защитните механизми един по един отказват. Съдовете стават по-ригидни – не са с достатъчно еластични стени и не могат да се адаптират лесно към промените. Тогава малко по-високото кръвно е гарант за кръвоснабдяването на мозъка. Мозъчната тъкан е по-уязвима от сърдечната и издържа на исхемия – недостиг на кислород, по-кратко време. Ако при инфаркт коронарните съдове се отпушат в рамките на 5-6 часа, прогнозата е добра, докато за мозъка времевият лимит е 3-4 часа.

Преди няколко години се постигна медицински консенсус, че в по-напреднала възраст малко наднорменото кръвно налягане може да е единствен механизъм за доставяне на кръв до мозъка. Ако сме много стриктни да държим кръвното под 140/90, може да лишим мозъка от задоволително кръвоснабдяване. Затова за възраст 80+ стойностите са коригирани на 150/100-105.

Мозъкът не се чувства добре и когато кръвното е много ниско. Свързано е със замайване, колабиране – по често при млади жени, но ниското кръвно предпазва съдовете на мозъка от загуба на еластичност. За долната граница няма толкова стриктни изисквания като за горната, която става по-трудна за понасяне, ако падне под 100-110.

Надеждно установена от кардиолог, хипертонията трябва да се лекува от момента, в който започне - дори човек да е на 30 г., до края на живота. Еднократно измерване на високи стойности още не е заболяване. Но когато започне да се повтаря, трябва да му се обърне внимание. За това подсещат и честите замайвания и главоболия Най-простият начин за проверка е в 3 последователни дни кръвното да се измерва трикратното през 1 минута сутрин след събуждане и 3 пъти вечер след прибиране вкъщи. Записаните стойности трябва да се коментират с лекар и да се прецени коя е таргетната стойност точно за този човек.

Хипертонията не е единствен рисков фактор за мозъчносъдовата болест. Нито единствен, към който българинът има немарливо отношение. Той подценява и холестерола, диабета, пушенето, гените.

През последните години се оказа, че високото кръвно е също и един от рисковете за алцхаймер. Разбрахме, че от началото на заболяването до момента, в който то се прояви с първите забравяния, минават 10-12 г. Болестта отдавна е започнала, един лош белтък се е отлагал в клетките през този “сляп” период без симптоми. Ако през тези години човек е живял с неконтролирана хипертония, тя нарушава авторегулацията на мозъка и ускорява началото на болестта на Алцхаймер.

Има и друго смущаващо обстоятелство във връзка с хипертонията и мозъка. Още преди да се стигне до инсулт, високото кръвно налягане на чисто съдова основа влошава умствените способности. Лошото кръвоснабдяване и свързаният с него недостиг на кислород и глюкоза водят до промени в мозъка, които в началото пораждат чисто функционални смущения. В определени зони, обикновено между големите артерии, където са критичните места на снабдяване с кръв, започва хипоперфузия, нарушено оросяване. В резултат на това за 6-9 години настъпват необратими промени в мозъчната тъкан, които се виждат ясно на магнитен резонанс. Лошата новина е, че дълги години и тези промени не дават предупредителни симптоми. Единственият знак за тях е нарушение на интелекта, което по различни причини може да остане незабелязано. Човек губи когниция само поради съдова патология.

Сравнително доскоро се смяташе, че временните нарушения – преходна транзиторна исхемична атака, т.нар. миниинсулти, при които промените в движенията, речта, зрението, изчезват без намеса до 24 часа по старите ръководства и до 1 час по новите, са първата фаза на мозъчносъдова болест и не са оставили необратими следи. Нищо подобно. При 70-75% от хората, преживели транзиторни атаки, се установяват нефункциониращи места в мозъка, които водят до намалени интелектуални способности.

При ендокринни заболявания като диабет усложненията започват с

артериално налягане над 130-135/80-85

Доц. Пламен Попиванов - ендокринолог, началникна Отделението по клинична дензитометрия и костни метаболитни заболявания в УМБАЛ Александровска”: Всички ендокринни заболявания имат като проява или като усложнение хипертония. Под хипертония в модерната медицина се разбира това високо кръвно, което дава отражение върху здравето на човека. Това кръвно налягане, което променя неговите кръвоносни съдове и сърцето, води до по-ранно развитие на атеросклероза, уврежда неговия мозък и бъбреци.

Кръвното налягане отразява тъканните потребности от кислород и хранителни вещества. То е показател, който подсказва дали тъканите се хранят достатъчно добре, за да изпълняват своите задачи.

При ендокринни заболявания като захарен диабет приблизителната горна граница, от която започват усложненията, е над 130-135, а долната – 80-85. Достатъчно е едната стойност да бъде повишена, за да се смята за хипертония. Тогава при болните от диабет, повечето от които развиват хипертония, се уврежда бъбрекът.

Освен това сближаването на двете граници е нежелателно, то трудно се понася. При здравите хора оптималната разлика между тях е 60-70%. При хипертония стойностите може много да се приближат, или обратното.

Друга особеност на кръвното налягане е, че то не е постоянно, а варира, като се подчинява на определени закономерности. При здравия човек то е по-ниско нощем, но при част от хората не спада нощем, а при някои дори се повишава. Възможно е кръвното да е нормално през деня и да е патологично нощем. Това не е безобидно – всъщност 1/3 от живота на този човек преминава в повишено артериално налягане. Затова за установяването на кръвното налягане то да се мониторира, да се проследява в 24-часов интервал. Обикновено се прави с холтер - електронен апарат за кръвно налягане с маншет за над лакътя, който измерва и записва стойностите през 15 минути.

Лечението на хипертонията не изисква да регулираме едно случайно артериално налягане, единични стойности, измерена в някакъв момент, а точно установено налягане, прецизно измерено и проследено дали е в норма като горна и долна граница и в рамките на денонощието и като съотношение между горна и долна стойност.

Хипертонията не е едно заболяване, тя има варианти в контекста на различните органи и системи. Поставянето на диагнозата не е елементарно. Например, ако кръвното не се понижава или дори се повишава нощем, това може да е резултат на тежък стрес. Но кръвното може да не спада нощем и поради задържане на течности. Когато сме прави или седнали, голямата част от течностите в тялото са под нивото на сърцето и излизат в меките тъкани, може да се забележи като подпухване.

При по-малко количество течности може да не се образуват отоци – при здравия човек те се получават, когато е задържал над 5 литра вода, това е количеството, което съединителната тъкан може да задържи в себе си. При спадане на напречния свод на ходилото и хронична венозна недостатъчност (разширени вени) отоци може да се появят и при по-малко количество задържани течности. Почти всички лекарства за лечение на хипертония също водят до задържане на вода.

Когато човекът легне, течностите от долната половина на тялото навлизат в съдовете, увеличават обема на кръвта и съответно това увеличено количество упражнява по-висок натиск върху съдовете. Това води и до никтурия – по-често уриниране през нощта, симптом, който подсказва скрита хипертония.

Диагностицирането на хипертонията изисква и отчитане на нормалните биоритми. Човек е дневно животно, призори, във времето за събуждане, се отделят много хормони, които го правят активен и борбен, увеличават неговата бдителност. Периодът от 4-5 до 7-8 часа е времето от денонощието, когато кръвната захар и артериалното ни налягане са най-високи и съответно рискът от аритмии, сърдечен арест, инфаркт, инсулт е най-голям. Това е закономерност при всички хора, но рискът за сърдечносъдови инциденти е в пъти по-изявен при болните от диабет и при хипертониците. Тънкостта е, че лечението не трябва да сваля стойностите прекалено и да саботира естественото вариране на налягането според биоритмите. Когато лекуваме едно нещо, не трябва да увреждаме друго. Често високото кръвно има компенсаторен характер – например при възрастни хора със стеснени и загубили еластичност кръвоносни съдове то осигурява преминаването на кръвта през местата с тесен процеп и съответно доставката на кислород, хранителни вещества, имунни клетки до органите и системите.

Точната диагноза на хипертонията, отчитането на всички фактори, които влияят при конкретния човек, и контролът на стойностите на кръвното са решаващи за предотвратяването на усложненията.