Още акценти от интервюто:

Сърцето му бе силно - издържа 2 г. и половина

Не искам да реша проблема с ходатайство, като се обадя на брат си

Със сестрата на министър-председателя разговаря КРИСТИНА КРЪСТЕВА

- Д-р Иванова, в тази Велика седмица на смирение и въобще по празници основно се сещаме за дарителския жест, в частност и за кръводаряването. За вас е кауза да се изследва кръвта по модерен метод. Обяснете защо е наложително това.

- Този метод е от жизненоважно значение за хората, на които се прелива кръв, и предотвратява всички болести, предавани по кръвен път като хепатит В, за който има ваксина, и хепатит С, за който ваксина няма и който се обостря до хроничен и до цироза.

Кръв се прелива и

на бебета, и то

все по-често

заради раждането на все повече недоносени деца.

В момента кръвопреливането не дава никаква сигурност за качеството на кръвта - дали тя е 100% проверена за трансмисивните болести. В полза на хората работим професионално за въвеждането на т.нар. NAT технология. Във всички държави в ЕС, а също в Албания и в Сърбия този метод на изследване е въведен доста отдавна. Включително и в медицинските кръвни центрове на НАТО се работи по тази методика. Освен че спасява хората, и икономическият и финансов аспект е много добър, защото много по-евтино и по-сигурно ще излезе да не се стига до скъпоструващо лечение.

И ние като държава, която претендира да е на ниво, което отговаря на професионализма на българските лекари, бихме искали непременно тази система на изследване да бъде въведена и при нас. А да не говорим, че по този начин не само ще се избегне и ще намалее рязко заболеваемостта, но и много по-малко пари ще се харчат от здравната каса за това изключително скъпоструващо лечение на тези трансмисивни заболявания, особено на хепатит С.

- Как може да се избегне рискът от болести, предавани по кръвен път?

- Рискът се избягва 100%, ако преди преливане кръвта се изследва с въпросната изключително модерна NAT технология. Тя е много експресна и

в рамките само на

3 дни се знае със

100% сигурност

дали кръвта е

абсолютно чиста

от вируси. Ако го въведем, изследването ще е изключителна превенция на ХИВ, СПИН и хепатит С. Сега, за да сме сигурни, че кръвта не е заразена, трябва да се изчака 3-месечен прозоръчен период. У нас действа изключително стара методика, която допуска определени пулове с кръв да бъдат заразени с банка, в която е имало вирус, но със сегашните тестове това не се хваща веднага, а чак след 3 месеца!

Освен че спасява животи, NAT технологията е и финансово по-изгодна за държавата. Когато един заразен човек даде клиника, за да се включи в програмата за лечение, се изискват още много други изследвания, които също са много скъпи, за да е доказано в какъв стадий си, как са заразени клетките, точно по какъв механизъм. Това е също един дълъг и сложен процес.

Аз познавам един млад човек, който в момента е на 35 г. Той се е заразил с хепатит С преди може би 10 месеца, защото инкубационният период е дълъг. Този млад човек сега се лекува по стандартните механизми на лечение, защото, за да влезе в програмата за скъпоструващото лечение на хепатит С, все още прави изследвания и все още тези изследвания не са готови.

- Но така не става ли фатално късно, и то още в един недалечен момент?

- Става, разбира се... А най-важното в медицината е бързо да стигнеш до причината за заболяването и да я отстраниш. И затова ние продължаваме да работим в тази насока, да настояваме, да се борим за нещо, което е изключително необходимо да стане част от добрата медицинска практика и в България.

- За колко време може да се въведе това изследване и скъпо ли ще излезе на държавата?

- Може да се въведе буквално веднага. Аз съм убедена, че е много по-евтино, отколкото да лекуваш болния човек. Според мен всичко е въпрос на воля. Самата финансова стойност на проекта аз няма как да я коментирам, защото се вълнувам изключително и само от медицинския проблем, който навремето е бил личен, а сега е професионален...

- Нека кажем кое е личното. През 2003 г. вие с брат ви премиера Бойко Борисов губите баща си Методи именно вследствие на заразяване от хепатит С вследствие на кръвопреливане.

- Всъщност моите тревоги тръгнаха оттам. Защото е много тежко да виждаш как един човек, който е бил абсолютно здрав и на когото се налага една стандартна операция, характерна за възрастта му, която обаче налага кръвопреливане, си отива...

- Отиват си хора по този нелеп начин...

- Абсолютно нелеп начин.

- Каква беше операцията?

- Хипертрофия на простатата. Той беше на 70 г.

- Иначе си беше здрав?

- Абсолютно здрав човек, на крака. Абсолютно нищо му нямаше. Даже всички се чудеха в един момент как още издържа сърцето му.

- Колко живя след заразяването му?

- Татко имаше изключително здраво сърце и благодарение на това и с помощта на ВМА живя 2 години и половина, при изключителни грижи и внимание от страна на близки и на лекари...

Живееше в един

триъгълник

между ВМА, “Княжево” и Банкя, като предимно беше в болницата, с много вливки. Болестта е много страшна.

- Качеството на живот рязко се срива.

- Абсолютно се инвалидизираш. Не правиш нищо друго, освен да бъдеш на системи, да купуваш скъпи лекарства, да виждаш как тялото ти се променя, как започваш да получаваш тежки отоци по краката и корема, артрит. И как просто

в пълно съзнание

разбираш, че умираш

Хепатит С е болест, от която в крайна сметка се умира. И при която човекът остава белязан до края на живота си, без да има човек, който да може да гарантира заболяването в каква посока ще тръгне.

Ненапразно аз съм била всеки ден в рамките на тези 2 години и половина свидетел как баща ми си отиваше пред очите ни и ние нищо повече от това не можехме да направим. Затова аз имам лична кауза - не искам да виждам такива хора. Съвременното лечение изисква страшно много средства. Много е скъпо, много е продължително - минимум 5 г., доколкото аз съм информирана.

- И казвате, че накрая пак няма гаранция...

- Да. Това лечение в годините също така е съпътствано с още много изследвания, и то имунологични, много скъпи. И те стават много бавно, защото консумативите, с които се извършват, са много скъпи. Затова сега се чака да се събере кръв от повече пациенти, за да може наведнъж да се изследва. Не сме във време, в което можем да си позволим в момента, в който се вземе кръв от болния, веднага да се пусне на изследване. Чака се да се съберат примерно 10 или 20 проби и да се пуснат наведнъж. А в същото време

човекът губи

ценно време за

лечението си

Затова в медицинските среди това създава много голям и професионален интерес и желание да работим съвременно.

- Може ли да се въведе бързо спасителното изследване?

- Доколкото разбрах, този проблем е обсъждан от ръководството на Министерството на здравеопазването (МЗ) и има единомислие. Поканени са били и експерти, сред които проф. Мартинова и проф. Попов от ВМА като републикански консултант, представители на агенцията по лекарствата. На много широко ниво вече е обсъждано, някаква процедура около това хуманно начинание е задействана. Най-вероятно вече може би сме стигнали дотам, че МЗ трябва да реши как би могъл да се финансира този проект.

Ние продължаваме да работим с всички кръвни центрове в страната. Разширили сме темата до всички институции - Народно събрание, МЗ, пациентските организации - до всички, които могат да разберат колко е спешно и важно.

- Сега всички хора, които не ви познават, ще си кажат за вас: “Тя с едно обаждане до човека, от когото зависи, може да реши нещата! Просто да звънне на брат си, той да нареди на министъра и така бързо-бързо всичко да се уреди.”

- Аз категорично никога не съм го правила. Няма да го направя и сега, защото смятам, че обществото и хората, които си е избрало да го управляват, могат да вникнат, да преценят и да вземат правилното решение. Защото ние не живеем в диктатура, ние живеем в демокрация. Това, за което се борим, е много ценно. И тези полезни за здравето инициативи биха могли да бъдат приети от хората и без ходатайства. Аз не смятам, че това е нещо, което изисква ходатайство, а пък и това не е принципът на взаимоотношения в моето семейство. Аз мога само тук в болницата според това, за което съм учила. Навън не мога. Аз само мога да вдигам пара и да казвам колко правилно е това.

- Важното е, че се чува гласът ви и има отзвук, като кажете нещо.

- Дано. Аз ще съм наистина много щастлива, ако се случи и ако благодарение на това бъде спасен дори и само един човек от заразяване. Това е най-ценното и ще означава, че си е струвало усилието. И пак повтарям - разходите на здравната каса ще намалеят много, като намалеят болните. Аз искам да съм здрава, а не да ме лекуват скъпо.