Агенцията на храните започна засилено проверки в магазините за агнешкото, яйцата, козунаците и други продукти, които се купуват повече тези дни. Трябва да се притесняваме от всеки продукт,който има прекалено дълга годност, каза пред БНТ д-р Цветанка Терзиева.
Въпросът е какво разбираме под некачествена храна. Това, което бе известно в миналото, в днешно време отстъпва на заден план, защото има много строги контролни органи. Дори да се случва, е много рядко. В момента ни застрашава качеството по отношение на допълнителни химически вещества, които се съдържат в храните и са известни като Е-та, каза Терзиева.
Това са емулгатори, овкусители, оцветители - всичко,което би могло да удължи годността на продукта и да го остави в състояние да привлича купувача. Да придаде вкус, който ни харесва, и въпреки това продуктът да не е полезен и да е вреден в определени случаи. Трябва да се притесняваме от всеки продукт,който има прекалено дълга годност. Минимални количества консерванти в него не са вредни, но когато в различни продукти има голямо количество от тези Е-та, те се натрупват в организма и стават вече вредни, коментира Терзиева.
Коментари