Ако жената избягва да яде червено месо, за нея рискът от рак на дебелото черво е значително по-малък, сочат резултатите от изследване, цитирани от ЮПИ.

То проучило дали говеждото е по-рисково за рак на дебелото черво от пилешкото, рибата и безмесната диета. Предишни изследвания навеждат на мисълта, че наблягане на червено и преработено месо увеличава риска от рак на дебелото черво. Но учени заявиха, че разполагат с ограничена информация къде точно в червата се появява раковото образувание. Сега било установено, че тумори се развиват на низходящото обходно черво и сигмовидното черво. Те били открити и в низходящия дял на дебелото черво. "Влиянието на червеното месо върху локализацията на раковото образувание е сред най-големите предизвикателства в изследването на храненето и рака на дебелото черво - каза д-р Диего Рада Фернандес де Хауреги от Баския университет. - Изследването ни е сред първите, които хвърлят светлина върху тази връзка."

Ракът на дебелото черво е третият най-често срещан вид рак при жените, след рака на гърдата и на белия дроб.

За изследването са използвани данни за 32 147 жени от Англия, Уелс и Шотландия., събрани между 1995 г. и 1998 г. Здравословното им състояние било следено средно 17 г. В началото на изследването средната им възраст била 52 г. Сред тях 462 развили рак на дебелото черво.

65% от жените консумирали червено месо, 3% - пилешко, 13% - риба, а 19% били вегетарианки. Жените от последните четири групи имали по-малък индекс на телесна маса и били по-активни физически. За вегетарианките намаляването на риска било най-голямо в сравнение с жените от първата група. Учените отбелязават, че добавянето на мляко и пълнозърнести храни в диетата също намалява риска.