Омега-3 и омега-6 мастните киселини от риба подобряват постиженията на децата в училище, като оказват благоприятно въздействие върху способностите им да четат, спелуват и да се концентрират, пише в. "Дейли мейл".

Това е извод на диетолога д-р Ема Дърбишър и учени от университета на Южен Уелс. Те анализирали 29 проучвания от последните 5 години, в които на деца са били давани различни количества мастни киселини. В 22 от тези тестове са с над 3000 деца и установяват забележителни ползи за ученето, концентрирането и поведението.

"Имайки предвид, че мазнините са около 60% от човешкия мозък, логично е да допуснем, че нивото и видът им повлияват на функциите му", казва д-р Дърбишър.

"Изследването ни ясно показа, че повишеният прием на омега-3 и омега-6 мастни киселини при децата има положителен ефект върху способностите им да четат, спелуват, да се държат добре и да внимават. Тези хранителни съставки помагат за понижаване на хиперактивността и агресията им", добави тя.

Според учените омега-3 и омега-6 са подходящи за деца, които имат затруднения в училище или са сръхвъзбудими с нарушение на вниманието.

Проучването е публикувано в сп. "Джърнъл ъв нутришън енд фуд сайънсис"