Много процеси в тялото се контролират от хормоните. Затова когато тяхното производство е нарушено, това влияе върху настроението, поведението, добруването и върху външния вид на човек. Как да разберем дали имаме проблеми с хормоните?

Внезапно появяване на акне

Акнето и черните точки може да се появят, ако порите са запушени. Някои доктори обаче твърдят, че това може да се дължи на промяна в хормоните. Много ниските нива на андроген водят до акне по цялото тяло.

Чести главоболия

Стресът и умората може да доведат до главоболие, но същото се отнася и за ниските нива на естроген. Този женски хормон се образува в яйчниците и контролира метаболитните процеси в мозъка. Затова ако имате недостиг или излишък на естроген, това може да е причина за мигрената и постоянно лошото ви настроение.

Безсъние

Инсомнята е много опасен знак, защото е свързан с ниските нива на прогестерон. Според специалистите, изследващи съня, този хормон действа като естествен релаксант.

Нивата на естроген и прогестерон при жени, които току-що са родили са много ниски и затова те често имат проблеми със съня.

Целия текст четете тук