Пекарството е хоби за мнозина, но има и такива, които след работа слагат престилката и се развихрят в кухнята, за да стопят стреса, пише в. "Дейли експрес", позовавайки се на резултатите от британско проучване.
Анкета с 2000 любители пекари показва, че една трета от тях се отдават на заниманието, за да се разтоварят от всекидневното напрежение. Двама от трима споделят, че когато ги налегне лошо настроение, пекарството е отлично средство за подобряването му.
На въпроса кое е доминиращото чувство, когато човек пече, преобладава отговорът "Щастие". Следват усещането за спокойствие и съсредоточаването.
Една трета от анкетираните признават, че приготвянето на идеалното печиво им действа по-добре от сакса срещу стрес и е по-задоволяващо.
"Приготвянето на печива стимулира творческото изразяване по същия начин, по който композирането или рисуването. Това на свой ред води до подобряване на цялостното благосъстояние", казва психоложката д-р Линда Пападопулос.
Допитването показва също, че хората намират в печенето поле за творческа изява, както и средство да привлекат децата в кухнята и да им е хубаво с тях.
Основният източник на рецепти, които повечето хора спазват стриктно, е "Мама". Любителите пекари черпят знания и от бабини рецепти, както и от готварските книги.
Голяма част от участниците в анкетата казват, че най-хубавото на пекарството е възможността да споделиш собственоръчно приготвен продукт със семейството или с приятели.
Коментари