Хората, които се хранят навън, са с по-високи нива на токсични химикали, наречени фталати, в сравнение с онези, които консумират домашно приготвена храна, сочат резултатите от изследване, цитирани от ЮПИ.
Фталати се съдържат в пакетирани и преработени храни. Те влияят на хормоните, влошават фертилността, създават усложнения при бременност и други здравни проблеми.
Учени от университета "Джордж Вашингтон" и Калифорнийския университет в Бъркли установиха, че хората, които консумират повече бързи закуски или ястия в ресторанти и кафенета, са с 35 до 55% по-високо ниво на фталатите в сравнение с онези, които заявяват, че сами готвят храната си, предава БТА.
"Изследването навежда на мисълта, че в домашната храна е по-малко вероятно да има фталати, каза Ейми Зота от университета "Джордж Вашингтон". - Резултатите показват, че храненето навън е важен и подценяван досега източник на фталати."
Изследването за пръв път сравнява излагането на фталати при хора, които се хранят навън, и при онези, които консумират домашно приготвена храна.
Били изследвани данни за 10 253 души над 6 години между 2005 г. и 2014 г. Те били питани какво са консумирали в последните 24 часа. Около 61% отговорили, че са се хранили навън. Тогава им били взети проби от урината. Било констатирано значително повишаване на нивото на токсините у участниците от всички възрастови групи, които са се хранили навън. То било с 55% по-високо у тийнейджърите, хранили се в заведение. Храни като чийзбургери и сандвичи са с 30% по-голямо съдържание на фталати, ако са купени в ресторанти или кафенета.
"Бременните, децата и юношите са по-уязвими към токсичния ефект химикалите, които влияят на хормоните - отбелязаха учените. - Затова е важно да се търсят начини да се ограничи излагането им на тези химикали."
Резултатите от изследването са публикувани в Environment International.
Коментари