През последните 15-20 години са направени много проучвания за състава и въздействието на гинко билоба върху човешкото здраве. Лечебната дрога е растителен извлек от листата на дървото, които съдържат 198 активни съставки като флавоноиди и терпен-лактони, изключително активните антиоксиданти кверцетин и кемпферол, както и редките фитохимикали гинколиди и билобалиди.

Как действат полезните съставки

Гинко-флавоноидите разширяват най-малките кръвоносни съдове и така повишават скоростта на кръвния поток, увеличават циркулацията в периферията, засилват притока на кислород и глюкоза в мозъка и подобряват дейността на всички вътрешни органи.

Терпените, вид смоли от състава на листата, имат изключително важната роля да препятстват лесното образуване на тромби в съдовете с най-малък просвет.

В резултат на тези взаимодействия се подобряват вискозитетът и възможността за преминаване на кръвта дори и през най-тънките периферни съдове.

Клиничният ефект от въздействието на лечебното растение е разнообразен. За някои от ефектите му не съществуват противоречия в научния свят. Безспорно доказано е благоприятното повлияване при здрави хора за повишаване на умствената концентрация и подобряване на паметта. Намаляват шумът в ушите, световъртежът, главоболието, лошото оросяване на крайниците, някои ритъмни смущения в сърдечната дейност.

Целия текст четете ТУК