За да извлечем максимална полза от това, което ядем, е важно да сме наясно как си взаимодействат различните храни и дали са съвместими. Само тогава ще доставим на тялото си полезни вещества, а не само калории.

Телешко (говеждо) + манго

Телешкото и говеждото месо са богат източник на желязо. То е като маршрутно такси, което доставя молекули кислород в точното времe на точното място - на всяка клетка. При дефицит на желязо отслабва имунитетът, губи се апетит, натрупва се умора, кожата губи еластичността си, а косата - блясъка и здравината си. Ето защо е важно да се попълват запасите от желязо в организма. Добре е всяка седмица да хапвате по една порция телешко в комбинация с манго. Африканският плод съдържа витамини и минерали, които помагат да се усвои максимално количество желязо от храната. В мангото се съдържа необходимата за едно денонощие доза витамин С, който според специалисти по хранене подобрява усвояването на желязо. Тази комбинация се препоръчва при анемия заради дефицит на желязо.

калоричност

В едно манго със среден размер има 57 мг витамин С и 135 ккал.

В 200 г телешко има около 5 мг желязо и 308 ккал.

Полезно е да знаете

След порцията телешко не пийте кафе, тъй като кофеинът пречи на усвояването на желязото.

Стриди + лимонов сок

Какво ли не се говори за стридите, като се започне от прекрасния им вкус и се завърши с ефекта им върху мъжката потентност. Те са източник на микроелементи, които са жизненоважни за организма. Сред тях са цинкът, магнезият и калият. Заедно и поотделно те стимулират имунната система и обмяната на веществата. А цинкът участва и в състава на различни хормони, сред които и половите. За да се усвои той по-добре от организма, помага лимоновият сок. И още по-точно уникалното съчетание на лимонена и ябълкова киселина. С тяхната комбинация трите минерала от стридите се задържат и усвояват в организма. Специалистите по хранене често препоръчват тази комбинация. Стридите са и целебна храна, подходяща при простуда или отслабнал имунитет. И лимонът също.

калоричност

Лимонът дава само 31 ккал. за 100 грама. В една порция стриди (6 броя) има около 250 ккал., а съдържанието на цинк е впечатляващо - 70 мг или 3 пъти повече от нужното на организма за едно денонощие.

Полезно е да знаете

Организмът ще получи 5 пъти повече антиоксиданти от зеления чай, ако добавите в него лимон.

Целия текст четете ТУК