Но ставайте винаги по едно и също време

Замисляли ли сте се колко са важни полезните навици в нашето ежедневие? Д-р Васант Лад казва: “Навикът да ставаме твърде късно, нередовното и непремерено хранене, застояването до късно през нощта, напрежението на работното място и нередовното освобождаване на дебелото черво са няколко от нещата, които могат да подкопаят сериозно нашето здраве.

Редовният сън, ритмичното ставане, всъщност спазването на един постоянен дневен режим дисциплинира живота ни”.

Колко пъти ви се е случвало да се успите или буквално да се “изстреляте” от леглото, защото закъснявате? И после цял ден сте изнервени, в лошо настроение, с главоболие.

Изградете си 4 полезни навика още преди да станете от леглото, и денят ви ще бъде чудесен.

1. Време за ставане

Да изградим в себе си “вътрешен будилник”. Да се събуждаме естествено, без помощта на аларма. Това ще стане само ако се събуждаме по едно и също време всяка сутрин. За целта може да махнем от спалнята всички електронни устройства. Съвет: ако все още имате проблем със ставането и не можете да се събудите естествено, оставете до леглото само един будилник, настройте го с възможно най-нежната и приятна музика. Всяка друга предизвиква стрес.

2. Още в леглото

Веднага след сън се чувстваме “вдървени”, често с изтръпнали крайници, схванати. За да се справите със сутрешното неразположение, ви предлагам три прости упражнения, които да изпълнявате, преди да обуете пантофите.

Имайте предвид, че сутрешното разтягане (stretching), което правим веднага след събуждане, е особено полезно за съживяване на тялото, за постепенно активизиране на мускулните групи, действа добре срещу възможни схващания, предизвикани от статичността на тялото по време на сън.

Съвет: не правете резки движения, за да е максимално ефективно вашето разтягане, задържайте в крайното положение 10-15 секунди.

Не забравяйте да дишате бавно, спокойно и ритмично, без да задържате дъха си или да издишате твърде рязко.

3. Да потърсим вдъхновението. Дръжте до леглото си книжка с вдъхновяващи мисли за позитивен старт на деня. Не е случайна поговорката “Денят се познава от сутринта”.

4. Изпийте чаша топла вода

Водата ще промие стомашночревния тракт и бъбреците. Освен това ще стимулира перисталтиката на тънкото черво и ще подпомогне отделителната система.

Ето ги и позите: 

1. Протягане

Изпълнение: Легнали сме по гръб. Краката са събрани. Сключваме ръце, с обърнати длани пред гърдите, изпъваме ги над главата и задържаме колкото можем. След това разплитаме ръцете и ги отпускаме покрай тялото. При изпъването нагоре и назад вдишваме, при отпускането - издишваме. Дишаме дълбоко, само през носа. Повтаряме 4 - 6 пъти. Може да опитаме и да задържим за известно време във всяка посока.

2. Накарасана - динамичен вариант на поза “крокодил”

Изпълнение: Отново събираме краката, ръцете са изпънати с длани към леглото в една линия с раменете. Краката са събрани, свиваме колене, отлепяме краката. Коленете и петите опират едни в други. Усукваме. Отпускаме главата наляво и краката надясно едновременно, с издишване. Задържаме и сменяме. Повтаряме 1-2 минути. Тези усуквания чудесно раздвижват гърба, въздействат на гръбнака и активизират кръвообращението.

3. Данурасана - поза “лък”

Изпълнение: Обръщаме се по корем с ръце до тялото. Сгъваме коленете и приближаваме петите колкото може по-близо до седалището. Протягаме ръце и хващаме глезените или пръстите на краката. Стараем се разстоянието между коленете да не е твърде голямо. Вдишваме и повдигаме бедрата от леглото. Това ще създаде ефект, при който главата и горната част на тялото ще се издърпат нагоре от леглото. Продължете да повдигате по-високо бедрата. Останете в позата 10-20 секунди, след което отпуснете. Повторете позата още веднъж.

Нора завършва философия в СУ “Св. Климент Охридски”, където се увлича по източната философия. Задълбочава интереса си и го насочва изцяло към йога. От 2013 г. работи като йога инструктор, с ежедневни практики по хат/х/а йога, виняса флоу, пауър йога. През юни 2015 г. се дипломира в НСА като лицензиран йога преподавател към Българската федерация по йога. Споделя убеждението, че йога не е просто начин на живот, а градивна трансформираща сила, която помага за пълната себереализация на всяко ниво - физическо, психическо, емоционално и духовно.