Двама души са приети в болница и още 6 са със силно изразени симптоми на трихинелоза след като яли заразено диво прасе. Глиганът бил отстрелян в Ямболско и се издирват всички, които са консумирали месо и луканки от него.

"Възможно е бройката да нарасне още. Общо са изследвани 17 души като сме пратили писмо и до РЗИ-Ямбол за проверка и на тяхна територия", съобщи пред "Местен 24 часа" зам.-шефът на Регионалната здравна инспекция д-р Виргиния Цанова.

От РЗИ призоваха всички, които са яли от дивеча, да се изследват за трихинелоза. Предполага се, че регистрираните досега болни са били от една компания, която после е донесла мръвки и луканки вкъщи и така е увеличила бройката на заразените.

"Нямам отношение към този случай, тъй като огнището не е на наша територия", коментира шефът на Областната дирекция по безопасност на храните Д-р Георги Митев.

Това е вторият случай на заболели от коварната болест в Бургаско след като в края на м.г. трихинелоза натръшка 14 души в Карнобат и Обзор. Едното огнище се появи в нелегална ферма с полудиви прасета, отглеждани при отвратителни условия, а причината за другите болни бе заразена луканка.

От здравната инспекция призоваха в сезона на лова авджиите задължително да изследват отстреляната плячка.

Популацията на диви прасета, особено в Странджа, чувствително е нараснала през последните години, отбелязват ловджии, чийто бройка също нараства с всеки изминал сезон.