Наближава 14 февруари, „Св. Валентин“ - празника на влюбените и точно сега е момента да помислим как реално можем да подобрим чисто физически своята форма, да повишим съвсем естествено либидото си и да отворим сърцето си към любовта и пълноценния любовен и сексуален живот.

Как да направим това, без да харчим пари, усилия и време? Разбира се, чрез практикуването на йога. Кои са основните врагове на добрия секс:

1. Стрес

2. Лоша физическа форма

3. Понижено либидо

Йога, чрез своето комплексно въздействие: тяло/ум/дишане, подобрява гъвкавостта на тялото, засилва и регулира кръвообращението и е един изключително ефективен метод за справяне със стреса и излишното напрежение.

Множество научни изследвания показват, че добре подбраните йога пози могат значително да увеличат либидото и имат невероятен ефект при хора страдащи от различни здравословни проблеми, които потискат сексуалното желание, а от там и сексуалните контакти.

За мъжете: проучване, проведено в Индия сочи, че йога помага на мъже, с преждевременна еякулация, да се справят с проблема.

За жените: според учените редовното практикуване на йога може да увеличи сексуалната възбуда при жени, които страдат от метаболитен синдром.

Като цяло практикуването на йога 2-3 пъти седмично помага да се регулират нивата на стресовите хормони в организма, увеличава се притока на кръв в областта на таза, релаксира се ума и въздейства цялостно на емоциите и повишава доброто настроение.

Три съвета за по-добър секс:

1. Дишайте!

Дишайте дълбоко. Плиткото дишане, при което дишаме само от раменете и горната част на гърдите, води до напрежение в гръдния кош, този тип дишане е недостатъчно, неспокойно дишане, което ни затормозява и понижава сексуалната активност. От друга страна дълбокото, равномерно дишане, което идва от корема, помага по-голямо количество кислород да се усвои от тялото и подобрява цялостно физическото ни състояние.

2. Концентрация!

Особено важно за жените. Като твърде емоционални жените мислят за няколко неща едновременно и трудно се съсредоточават. По време на секс концентрацията е особено важна за достигане на кулминация. В йога практиката концентрацията, заема основно място, чрез нея съзнанието се освобождава от ненужни мисли и такива, които ни разсейват.

Практически съвет за дамите: по време на секс, изберете точка от тялото му, фокусирайте се и се отдайте изцяло на това, което усещате / без излишни мисли за работа, деца, задължения/! Не е необходимо да я гледате постоянно, от само себе си мислите и енергията, ще се концентрират в правилната посока.

3. Йога асани за по-голямо удоволствие!

Йога практиката помага да се освободи напрежението в мускулите, включително в областта на таза и гениталиите, което въздейства благотворно на сексуалната активност. Така че, защо да не опитаме тези 4 лесни пози.

Йога асани:

1. Бадхаконасана – поза „Пеперуда“

Позата въздейства на тазобедрените стави, като ги разтваря допълнително, затопля отлично таза и отваря бедрата по-широко, като разтяга вътрешната им част. Позата активизира половите органи и подобрява кръвообращението в областта на таза.

Техника на изпълнение:

Настаняваме се удобно на постелката, сядаме така че стъпалата добре да опрат едно в друго. Коленете са сгънати удобно. Стъпалата са на около педя разстояние от тялото. Стараем се колкото можем да отпуснем коленете на пода. Нямаме стремежи коленете да са на пода на всяка цена, не натискаме грубо и с усилие. Оставяме ги където са. Удобно хващаме с ръцете палците на краката. Изправяме максимално гърба. Установяваме се в позата. Когато се почувстваме готови раздвижваме коленете надолу-нагоре, все едно махаме като с криле на пеперуда. Можем да увеличим скоростта. Изпълняваме за 1 – 2 минути, след което забавяме и спираме, вдишваме дълбоко, издишваме и се навеждаме напред, опитвайки се да запазим гърба изправен. Оставяме така наведени за известно време след което изправяме тялото и си почиваме в поза Шавасана / трупна релаксираща поза/

2. Сетубандхасана - поза „Раменен мост“

Позата помага при стрес, облекчава безпокойството и симптомите на менопауза, действа отлично при ПМС.

Техника на изпълнение:

Лягаме удобно по гръб на постелката. Свиваме коленете, краката са на пода, като петите са изцяло на пода /не сме на пръсти/. Издишваме като повдигаме седалището и бедрата от пода. Стъпалата са успоредни. Стараем се бедрата да станат успоредни на пода. Коленете са над петите, не в страни. Дишаме равномерно. Оставаме в позата от 30 секунди до минута. Издишваме и излизаме от позата, като се отпускаме надолу. Почиваме като приберем максимално свити колене към глава. След което се отпускаме в Шавасана / трупна релаксираща поза/.

3. Буджангасана – Вариант висока „Кобра“

Тази асана/поза отваря гръдния кош и подобрява кръвообращението, намалява стреса и умората. Тя отваря сърцето и въздейства на сърдечния център, Анахата чакра, от тям идва любовта, енергията и сексуалният живот става пълноценен.

Техника на изпълнение:

Лягаме по корем с отпуснато тяло. Челото е удобно поставено на постелката. Ръцете се свити в лактите и дланите се поставят на земята. Краката са събрани, като петите са насочени нагоре. Първо повдигаме главата, след коте започваме да повдигаме гърба, издигането е плавно, прешлен по прешлен, като изпъваме до край ръцете.

Задържаме и дишаме равномерно, няколко дълбоки дъха, излизаме от позата с издишване като свиваме лактите и се отпускаме на пода.

4. Врикшасана – Поза „Дърво“

Балансните пози подобряват изключително много концентрацията. Може да модифицираме балансната поза, но винаги оставаме верни на концентрацията.

Техника на изпълнение:

От изправена позиция, с помощта на дясната ръка, огъваме десния крак и поставяме удобно дясното стъпало над лявото коляно, от вътрешната страна на бедрото, или ако е трудно на левия глезен.

Слагаме ръцете си пред сърцето в молитвена поза или над главата. Концентрираме погледа в една точка. Оставаме в позата до минута, след което бавно връщаме ръцете долу и повтаряме с другия крак.

Нора завършва философия в СУ “Св. Климент Охридски”, където се увлича по източната философия. Задълбочава интереса си и го насочва изцяло към йога. От 2013 г. работи като йога инструктор, с ежедневни практики по хат/х/а йога, виняса флоу, пауър йога. През юни 2015 г. се дипломира в НСА като лицензиран йога преподавател към Българската федерация по йога. Споделя убеждението, че йога не е просто начин на живот, а градивна трансформираща сила, която помага за пълната себереализация на всяко ниво - физическо, психическо, емоционално и духовно.