Раните, получени нощем, заздравяват доста по-бавно, откриха медици от Кеймбридж. Съответно, ако се изгорите на печката, докато готвите обяда, ще ви мине по-бързо от изгарянето при приготвяне на вечерята.

Тази закономерност бе открита при проверка за колко време са заздравели раните от изгаряния на 118 души, съобщи в. "Дейли телеграф". Оказва се, че изгаряния, получени между 20 часа и 8 часа на следващата сутрин, зарастват за 28 дни. А дневните изгаряния зарастват само за 17 дни.

Обяснението на учените е, че биологичният часовник на човека не е нагласен за справяне с рани през нощта, защото предците на човека са били пасивни в тъмнината.

Ръководителят на екипа от Лабораторията по молекулярна биология в Кеймбридж д-р Джон О'Нейл казва: "За пръв път установихме, че от циркадния ритъм на клетките в човешката кожа зависи колко време трае зарастването на рани по нея."

"Циркаден" е ритъмът на функциониране на организма според времето от денонощието. Той е заложен във всяка клетка и регулира процеси като спането, хормоналната секреция и обмяната на веществата.

"Тялото се е научило да се самолекува по-бързо през деня, когато е по-вероятно да се получат наранявания", обясни д-р О'Нейл. Според него времето за зарастване ще може да се съкрати чрез пренавиване на циркадния часовник в клетките преди да започне планова хирургическа операция. Това ще става чрез прием на лекарства.

Тестове с два вида кожни клетки (фибробласти и кератиноцити), както и с мишки са показали, че когато вътрешният часовник показва "дневно време" и се получи рана, тя зараства почти двойно по-бързо от "нощните" рани.

При мишките обаче е обратното. Зарастването при тях е по-бързо през нощта, защото за мишките нощта е "дневно време". А при човека имунните клетки се придвижват по-бързо до мястото на раната, ако тя се отвори през деня. В дневните рани се натрупва и повече колаген - най-важният белтък в структурата на кожата, и това продължава до 14 дни след нараняването.