“24 часа” работи върху проекта TREND Y, за да започнете да опитвате и живота, разказван от родени след 1989 г. Те са от поколението Y или Echo Boomers, което е демографска група от хората, появили се на бял свят между 1980 и 2000 г. Съвсем скоро обаче тези млади жени и мъже ще станат 40% от работещите. Едни от най-точните описания на поколението Y дава докторът по икономика Явор Янкулов от сайта e-training,bg, за който те са твърде различни, за да бъдат описани с една дума. И все пак са:
- Отворени - във всякакъв смисъл. Израснали с интернет и свят без граници
- Оценяват всичко и подлагат на критика
- Силата на авторитета не им е достатъчна - искат факти и доказателства, доказателства
- Прекарали 12-15 години в една “образователно-информационна среда” - училище и университет. Знаят много за много неща, но почти нищо конкретно
- Силно прагматични. Знаят какво не искат да работят и за каква заплата ще работят
- Търсят етичен, социално отговорен и толерантен работодател
- Имат дългосрочни цели и ценят свободата си
Младите жени и мъже, автори на текстовете, са репортери в “24 часа”. Всички са родени след 1989 г.
Науката не дава еднозначен отговор вредно или полезно е месото
По-нисък риск от заболявания на сърцето или опасност от недостиг на хранителни вещества. Около тези страхове в общи линии се върти дебатът относно консумирането на месо. Науката обаче далеч не се придържа към едно мнение по въпроса. Експертите, които смело дават оценка по въпроса, често имат контрастни мнения в зависимост от това, което самите те ядат. Ако вярвате на заглавията на новините, то с редовното хапване на пържола или сандвич с бекон поемате риска да се разболеете от рак или да имате сърдечни проблеми. Заплахата за здравето обаче идва не от яденето на бяло месо като пилешко, а основно от червено и обработено месо. Разбира се, всичко зависи и от количествата. Доктрината на здравословния живот от години е: яжте повече плодове и зеленчуци, за да избегнете рака. Учените откриват обаче, че антиканцерогенните свойства на подобна диета са в най-добрия случай сравнително слаби.
Професор Уолтър Уилет от Харвардското училище по обществено здраве ръководи екип, който проследява диетата на десетки хиляди хора в продължение на години. “Открихме, че тези, които консумират по-големи количества червено месо, са
изложени на
по-висок риск
от смърт,
причинена от сърдечно-съдово заболяване или рак”, разказва той.
Въз основа на едно от изследванията, на което проф. Уолтър Уилет е съавтор - “Смъртност и консумация на червеното месо”, той посочва, че редовното ядене на малко количество необработено червено месо (85 г) се свързва с 13-процентово увеличаване на риска от смъртност. Яденето на подобно количество преработено червено месо (наденици, салами, колбаси и други подобни) е свързано с 20% по-голям риск. Това означава, че е с 20% по-вероятно почитателят на колбаси да умре през следващата година, отколкото, ако се е въздържал от обработено месо.
Професор сър Дейвид Спейгелхалтър от Кеймбриджкия университет казва, че някой, който всеки ден яде сандвич с бекон, ще живее средно с две години по-малко от някой, който не го прави. Това е като да
губите по един
час от живота си
при всеки
сандвич с бекон,
който ядете. За сравнвние всеки 20 изпушени цигари съкращават живота с 5 ч, посочва Би Би Си.
Професорът защитава тезата си убедително, но тя все пак се разминава с едно по-ново европейско проучване, публикувано в BMC Medicine през 2013 г. за връзката между консумацията на месо и смъртността.
Изследователи наблюдавали половин милион души в 10 държави в продължение на повече от 12 г. Те установяват, че яденето на умерени количества червено месо няма ефект върху смъртността. Най-ниската обща смъртност е при тези, които ядат до 80 г на ден. Въпреки че има малко увеличение на общия риск за тези, които ядат повече от 160 г, и при веганите има и по-висока смъртност, причинена от редица други фактори.
Изследователите стигат до извода, че умерената консумация на месо може да е от полза за здравето. Говеждото, цяло или мляно, е чудесен източник на протеини и основни хранителни вещества. Повечето меса съдържат важните за организма белтъчини, желязо, цинк, няколко В-витамина, както и витамин А и мастни киселини. Недостигът на хранителни вещества се отразява и върху външния вид на вегетарианците. Често те имат бледа кожа поради нарушена циркулация на кръвта. Освен това са по-склонни да страдат от простудни заболявания.
Преди месоядците да заподскачат от радост, има все пак една уловка.
Червеното и преработеното месо са с високо съдържание на наситени мазнини. Беконът и колбасите имат около 16 пъти повече наситени мазнини на грам, отколкото тофуто например.
Ако сте вегетарианец, който яде сирене, не трябва да се чувствате прекалено самодоволен. Сиренето, грам по грам, е още по-богат източник на наситени мазнини, отколкото дори бургерите.
Тайната, посочват експерти по храненето, е в баланса. В едно от най-големите и най-продължителни изследвания на връзката между начина на хранене и рака учените проучват консумацията на плодове и зеленчуци на почти 400 000 мъже и жени в 10 европейски страни в продължение на почти 9 г., през които те са развили 30 000 случая на рак. Изследването показва, че яденето на допълнителни 200 г плодове и зеленчуци всеки ден, еквивалентно на две хранения, намалява опасността от поява на рак с около 4%. Откритието потвърждава песимистичната гледна точка на все повече учени от последното десетилетие -
защитният ефект
на плодовете и
зеленчуците
срещу рак е
много ограничен
Това е драстичен обрат на позицията отпреди 20 години, когато се твърдеше, че рискът от рак намалява с почти 50%.
Все още обаче има сериозни доказателства, че плодовете и зеленчуците помагат за предпазване от сърдечни болести и инфаркт. В същите групи мъже и жени е имало 30% по-малко сърдечни болести и инфаркти сред тези, които са ги консумирали 5 пъти на ден, в сравнение с тези, които са изяждали по-малко от една и половина порции.
Има все пак няколко неизбежни ефекта от пълното спиране на консумация на месо, които трябва да се вземат предвид, преди да се откажем от пържолите и наденичките.
Когато човек
спира да яде
месо, сваля
средно до 4,5 кг,
без да е необходимо да следи приема си на калории или да увеличава физическата си активност.
Според изследване от 2014 г. има разлика между чревната флора при месоядни хора, вегетарианци и вегани. Учени от Градския университет в Ню Йорк установили, че веганите имат по-голямо количество защитни бактерии в червата си.
При добро планиране балансираната вегетарианска или веганска диета може да осигури достатъчно хранителни вещества. За хората, отказали се от месо обаче, може да е трудно да си набавят желязо, витамин D, както и витамин В12.
В стомаха има ензими, които разграждат протеините и в месото, и в растителните източници на протеини. Замените ли месните протеини с растителни, ще увеличите и приема на трудносмилаеми въглехидрати. Това
ще доведе до
подуване на
корема и газове
С времето тялото ви ще се пренастрои към новите храни и ще се регулира. Изследователите смятат, че приемът на повече зеленчуци и плодове ще повиши съдържанието на полезни бактерии в организма и така ще намалите опасността от различни хронични заболявания.
Месоядството и вегетарианството си имат свои положителни и отрицателни ефекти за здравето. За мит обаче се смята твърдението, че вегетарианците живеят по-дълго, отколкото тези, които ядат месо. Всъщност върху продължителността на живота влияят множество фактори, включително наследственост, околна среда, стрес. Много от столетниците никога не са спазвали диети.
Коментари