От частната болница „Вива Медика“ във Враца обявиха, че спират работа и прием на пациенти от днес. Ръководството на болницата уведомило с писма Регионалната здравна инспекция и Районната здравно-осигурителна каса. Документът е постъпил в късния следобед в петък, минути преди да изтече работното време. Според писмото болницата спира работа „поради възникнал проблем в аспирационната и кислородна система.”

Още в началото на миналата седмица от частната МБАЛ „Вива Медика” обявиха, че могат да прекратят работа и да спрат приема на пациенти след като от държавната болница отказаха да преподпишат изтеклия в края на 2017 г. договор с нея за клинична лаборатория. За ситуацията пък нито една от болниците не уведомила здравната каса във Враца, каквото е изискването.

„Вива Медика” от години работи на територията на държавната болница в наета от нея сграда без да плаща наем и развивайки сходна медицинска дейност, което законът забранява. Без договор за клинична лаборатория пък и двете болници търпят огромни загуби.

Прокуратурата продължава проверката за законността на издаденото през 2010 г. разрешение на „Вива Медика” от здравното министерство. Заради него вече бе повдигнато обвинение на бившия зам.-министър на здравеопазването Михаил Зортев . Според магистратите с подписаното от него разрешение на държавната болница във Враца са били нанесени щети за повече от 12млн. лв.