Най-добрите режими на хранене са “Даш” и средиземноморският

Екип американски специалисти в областта на храненето и неговата психология, свръхтеглото, диабета и сърдечните заболявания изследва и класира 40-те най-добри диети за 2018 година. Учените ги подредиха в 8 категории според следните критерии: лесни ли са за изпълнение; какъв краткосрочен и дългосрочен ефект на отслабване имат; хранителната им достатъчност, тяхната всеобхватност, действието им срещу болести като диабет и сърдечни проблеми.

Всеки сам трябва да избере своята диета според нуждите си и целта, която иска да постигне. Водачите в общата листа невинаги са първи в отделните категории. Начело в класацията например е хранителният режим “Даш”, но той е създаден главно за да сваля кръвното налягане. Ако основната ви цел е да отслабнете, по-ефикасни са диетите от категорията “Сваляне на килограми”, в която влизат “Следящи теглото си” (Weight Watchers), обемната диета (Volumetrics diet), препоръчваща засищащи, но нискокалорични храни, и диетата на Джени Крейг за балансирано хранене. Ако страдате от диабет, по-добре е да изберете средиземноморската диета, която дели първото място с “Даш”. При сърдечни проблеми се препоръчва диетата на Орниш, известна още като “Яж повече и отслабни”.

Големите лакомници ще бъдат нещастни със замразените сурови храни на “Нутрисистем” и овесените ядки на “Медифаст”. Ако раздялата с въглехидратите ви прави раздразнителни и сърдити, диетите “Аткинс” и “Саут Бийч” не са за вас. Прочутата кетонна диета, спазвана от Мик Джагър и Ким Кардашиян, е на срамното предпоследно място в класацията заедно с тази на Дюкан. Според експертите тя е рискова за здравето заради високите нива на мазнини, особено за хора с чернодробни и бъбречни проблеми.

Изводът на специалистите е: няма хранителен режим, идеален за всички.

Има обаче диети със забележителна универсалност, полезни за широк кръг хора и не особено ограничителни. Именно те водят класацията. Първото място делят често подценяваните “Даш” и средиземноморската диета. Втора е флекситарианската диета. С тях хората не само отслабват, но и смъкват кръвното, предпазват се от диабет и други болести, пише британският в. “Гардиън”. Вестникът препоръчва уебсайта Oldways, който предлага на английски език менюта за различните видове хранителни режими. Ето повече за водещите диети в класацията.

Диетата “Даш”

Какво представлява

Лидерът в класацията - диетата Даш (DASH), е създадена да помага срещу високо кръвно налягане. Такова е и името ѝ - “Диетичен подход за възпиране на хипертонията” (Dietary Approaches to Stop Hypertension). Специалистите не я наричат диета, а хранителен план. Средната й норма е 2000 калории на ден, които се набавят с 6-8 порции пълнозърнести храни, 4-5 порции зеленчуци и плодове, до 6 порции пиле или риба, нискомаслени млечни продукти - 2-3 порции, същото количество мазнини и масла. Ядки, семена, бобови, са разрешени 4-5 пъти седмично, сладки храни – под 5 порции седмично. Ще кажете – пиршество. Но повечето от тези дневни порции са по хапка-две. Пилето, рибата или постното месо са по 20-ина грама, а зехтинът – 1 чаена лъжичка. Солта е ограничена до 2,3 грама дневно. Тъй като вдига кръвното, алкохолът е позволен до 340 грама бира, 140 грама вино или 40 грама концентрат дневно. Диетата предвижда леки, но редовни физически упражнения.

Действие и точки

С богатите на магнезий, калий, калций и ограничени откъм натрий храни Даш сваля кръвното, холестерола, полезна е за сърцето. С постния протеин и богатите на фибри плодове и зеленчуци тя създава чувство за ситост. Въпреки че са безсолни, гозбите й са вкусни.

Диетата е класирана на първо място по следните признаци: Най-добра всеобхватна диета; Най-добро здравословно хранене; Най-добра за сърцето. Тя е 2-а в категорията Най-добра срещу диабет; 4-а е по признака Най-лесна за изпълнение; 6-а е по критерия Най-добра за отслабване; в Бързо сваляне на килограми е 25-а.

Колко струва

Свежите плодове и зеленчуци, рибата, пълнозърнестите храни обикновено са по-скъпи от обработените, но количеството, в което се консумират, е малко.

Ще отслабнете ли

Макар и не бързо, здравословните продукти с ограничени калории би трябвало да доведат и сваляне на теглото, особено когато се комбинират с физическа активност. Можете да започнете с 15-минутни разходки из квартала сутрин и вечер и постепенно да ги увеличавате, да танцувате, да плувате.

Лесно ли се спазва

За Даш не е нужно да се търсят специални продукти, тъй като включва повечето групи храни. Но нуждата да се подготвят толкова разнообразни ястия всеки ден може да бъде проблем.

Средиземноморска диета

Какво представлява

Продуктите за тази диета са подобни на Даш, но без да се мъчите със строги менюта. За нея няма конкретна рецепта – гърците се хранят различно от италианците, а те – различно от испанците и малтийците. Принципът обаче е общ – консумация на плодове и зеленчуци, пълнозърнести и бобови храни, ядки, зехтин, маслини, ароматни билки и подправки, няколко пъти в седмицата - риба и морски дарове. Умерена консумация на пиле, яйца, сирене, йогурт. Червено месо и сладкиши се хапват само в по-специални случаи. Полейте по желание всичко това с чаша-две червено вино, съдържащо полезния за сърцето резвератол. Поддържайте физическа активност и ще сте във форма.  Пирамида на храните от средиземноморската диета

Пирамида на храните от средиземноморската диета

Действие и точки

Смята се, че средиземноморските народи живеят по-дълго и страдат по малко от рак, сърце и други хронични болести. Установено е, че техният хранителен режим намалява теглото, поддържа мозъка, предпазва от Алцхаймер и диабет. Освен че са приятни за небцето, фибрите, салатите, хумуса, рибата гарантират пълноценно хранене и никаква вреда. Заедно с Даш този принцип на хранене води общата класация. Но експертите го поставят на 1-о място и по други признаци: Най-добър срещу диабет; Най-добро здравословно хранене; Най-добра растителна диета; Най-лесна за изпълнение. Диетата е 2-а в категорията Най-добра за сърцето, 14-а е в сектора Най-добра за отслабване и 28-ма в раздела Бързо сваляне на килограми.

Тъй като това не е точно диета, а хранителен навик, вие трябва да прецените колко калории да приемате, за да поддържате или намалите теглото, да изберете свои меню и физическа активност.

Ще отслабнете ли

Мнозина смятат, че със средиземноморска диета няма да отслабнат - зехтин, маслини авокадо, сирене. Новите изследвания обаче сочат обратното.

Колко килограма ще свалите и за колко време, зависи най-вече от почиващия върху нея личен хранителен план, приеманите калории и физическата активност.

Тя може да не е бъхтене във фитнеса, а по-дълги разходки, аеробни танци, пилатес или работа в градината.

Препоръчват се поне 2,5 часа седмично умерена физическа активност, комбинирана с упражнения за разтягане на мускулите. 

Лесно ли се спазва

Тъй като тази диета не забранява цели групи храни, тя не е трудна за изпълнение в дългосрочен план.