Учени от университетите в Калифорния и Сан Франциско откриха специализирани клетки в мозъка, които отговарят за тревожното разстройство, съобщава в."Метро".

Специалистите са провели опити с мишки, като са ги поставяли при лабораторни условия в лабиринти с изходи към открити пространства. Тези гризачи по природа се страхуват от тях и ги избягват, като предпочитат да се крият от чуждия поглед. В открити пространства мишките развиват силно чувство за тревожност, предава БТА.

Когато гризачите се доближавали до изходите, водещи ги на открито, учените измервали активността на мозъчните им клетки в основата на хипоталамуса. Именно този дял от мозъка е свързан с чувството за тревожност, с паметта и уменията за ориентиране.

"Клетките на тревожността" се аткивирали с приближаването до откритите пространства. Учените направили опити, за да установят дали при въздействие върху тези клетки, ще могат да променят усещанията на мишките. Те използвали специален метод, за да ги изключат със светлинни сигнали. При дезактивирането на "клетките на тревожността" опитните животни веднага се успокоявали.

Новото откритие може да бъде много полезно за лекуването на някои психически заболявания, като тревожното разстройство.