“24 часа” от месец работи върху проекта TREND Y, за да започнете да опитвате и живота, разказван от родени след 1989 г. Те са от поколението Y или Echo Boomers, което е демографска група от хората, появили се на бял свят между 1980 и 2000 г. Съвсем скоро обаче тези млади жени и мъже ще станат 40% от работещите. Едни от най-точните описания на поколението Y дава докторът по икономика Явор Янкулов от сайта e-training,bg, за който те са твърде различни, за да бъдат описани с една дума. И все пак са:

- Отворени - във всякакъв смисъл. Израснали с интернет и свят без граници

- Оценяват всичко и подлагат на критика

- Силата на авторитета не им е достатъчна - искат факти и доказателства, доказателства

- Прекарали 12-15 години в една “образователно-информационна среда” - училище и университет. Знаят много за много неща, но почти нищо конкретно

- Силно прагматични. Знаят какво не искат да работят и за каква заплата ще работят

- Търсят етичен, социално отговорен и толерантен работодател

- Имат дългосрочни цели и ценят свободата си

Младите жени и мъже, автори на текстовете, са репортери в “24 часа”. Всички са родени след 1989 г.

Учени оценяват, че щетите са аналогични на пушенето

Воднисти очи, кашлица и затруднено дишане са остри и често срещани реакции след излагане на мръсен въздух. Отровният коктейл, който дишаме, води и до необратими дългосрочни последици за здравето, за които дори не подозираме.

Около 92% от населението на света живее в райони с опасни нива на замърсяване и дори при привидно незабележимо замърсяване, е възможно да се увеличи рискът от сърдечносъдови заболявания и преждевременна смърт.

Замърсяването на въздуха е почти толкова смъртоносно, колкото тютюнопушенето, и може да нанесе щети дори преди да сте поели първия си дъх.

През 2016 г. то беше свързано със смъртта на 6,1 млн. души според института за медицински показатели и оценка на Университета във Вашингтон. Какви други опасности ни дебнат заради отровния коктейл във въздуха?

Рак на

белия дроб

Фините прахови частици изчерпват защитните механизми на белия дроб и с времето предизвикват трайни възпаления - хроничен бронхит, астма и ХОББ. Мръсният въздух е рисков фактор и за по-страшни болести като рак на белия дроб.

Кашлицата и хриптенето обикновено са началните симптоми, наблюдавани при хората, изложени на отровния коктейл. Най-често срещаните замърсители са азотен диоксид, серен двуокис, озон, частици и въглероден монооксид. За първите три е известно, че дразнят дихателните пътища на белите дробове. Серният двуокис се счита за причиняващ кашлица, недостиг на въздух, спазъм на ларинкса и остро дразнене на мембраните на очите. Частиците междувременно се пренасят дълбоко в белите дробове и могат да причинят тежко възпаление с белодробни и сърдечни заболявания.

Специалисти посочват, че ракът на белите дробове се дължи колкото на тютюнопушенето, толкова и на замърсения въздух, защото в него се намират канцерогенни вещества. Степента на смъртност е по-висока в градските райони.

Увеличаване на

риска от инфаркт

Задръстванията вдигат кръвното в буквален смисъл - проучване доказва, че изгорелите газове наистина могат да повишат кръвното налягане и да изложат сърцето на риск. Лошото качество на въздуха причинява нездравословни изменения в кръвоносните съдове, които продължават часове, а понякога и денонощия.

Фините частици са отговорни за сърдечните проблеми повече, отколкото озонът, и когато дишаме мръсен въздух, в тялото могат да протекат два различни процеса. Първо, фините частици предизвикват изменения в централната нервна система, като причиняват преминаване от по-контролирана регулация на телесните процеси към по-инстинктивна, автоматична активна или пасивна реакция. Това ускорява сърдечния ритъм и повишава кръвното налягане в момент, в който тялото се опитва да реагира срещу присъствието на чуждите, потенциално опасни частици.

След като премине моментният ефект от вдишването на замърсен въздух, кръвното пада, но вредните ефекти остават. Частиците могат да се загнездят дълбоко в дробовете и да предизвикат друг процес - възпаление, което може да остане активно в продължение на още 24 ч. Възпалителната реакция от своя страна може да свие кръвоносните съдове и да увреди в дългосрочен план тяхната гъвкавост и способност да се справят с промените в притока на кръв от сърцето. Отслабените кръвоносни съдове повишават риска от сърдечно заболяване или удар. Въглеродният монооксид пък предотвратява поемането на кислород от кръвта. Това на свой ред значително намалява количеството кислород, достигащо до сърцето.

СЗО посочва, че 80% от смъртните случаи, свързани със замърсяването на въздуха, са причинени от исхемична болест на сърцето и удари.

20% по-вероятно

бебе да се роди

с вроден дефект

Излагането на високи нива на замърсяване на въздуха по време на бременност е свързано с аборти, както и с преждевременно раждане, с аутизъм и астма при деца.

Жените, които дишат мръсен въздух, преди да забременеят, са с 20% по-застрашени да имат бебета с вродени дефекти. Авторите на проучването от Университета в Синсинати, Охайо, твърдят, че дори да живееш в радиус на 10 км от зона с високо замърсен въздух, това увеличава риска от увреждане на плода. Опасността се дължи на фините прахови частици във въздуха, резултат от изгорелите газове на превозните средства, които, когато се вдишват, попадат в белите дробове, а оттам навлизат в кръвообращението. В даден момент натрупването им в организма води до оксидативен стрес и възпаления. Те, от друга страна, сериозно застрашават здравето на плода в утробата на майката.

Индийски учени доказват, че замърсеният въздух нанася вреди, свързани най-вече с теглото на новороденото. Колкото е по-ниско то, толкова по-висок е рискът от сърдечносъдови заболявания. Вероятността от диабет и хипертония в бъдеще също е висока. Пневмонията, която убива почти 1 милион деца по света на възраст под 5 г. всяка година, също е свързана със замърсяването на въздуха.

Спиране на

работата на

бъбреците

Ново проучване прибавя към списъка с опасности и болести на бъбреците. Според данни от изследване на Медицинското училище към Университета във Вашингтон и Центъра за клинична епидемиология в Сейнт Луис замърсяването на въздуха увеличава риска от хронични болести на бъбреците и може да доведе до спиране на тяхната работа. Предаваното по въздуха невидимо замърсяване под формата на прах, дим, течни капки, сажди и други има пагубно въздействие, щом попадне в кръвообращението. Бъбреците са филтър за кръвта и това замърсяване може да попречи на правилното им въздействие. Изследването е установило, че дори и най-ниските нива на замърсяване могат да повлияят на работата на бъбреците.

Лош сън и

често събуждане

Колкото повече е изложен човек на азотен диоксид и фини прахови частици, толкова по-голяма е вероятността да има ниска ефективност на съня - съотношението между времето, прекарано в сън нощем, сравнено с будните часове по това време. Високите нива на азотен диоксид увеличават шансовете за лош сън с почти 60%, а високите стойности на фини прахови частици - с почти 50 на сто.

Носът, синусите и задната част на гърлото може да са раздразнени от замърсителите във въздуха, което да причини прекъсване на съня, както става при проблеми с дишането, обяснява Марта Билингс, асистент професор по медицина в Университета във Вашингтон. Замърсители, които попадат в кръвта, могат да имат влияние и върху мозъка и да попречат на регулирането на дишането, допълва тя.

Възпаление

на клепачите

Негативното влияние на мръсотията, която дишаме, се забелязва и върху лигавицата, която покрива повърхността на окото, както и върху роговицата - прозрачната част, която е в най-предната част на очната ябълка. Те първи срещат частиците от мръсния въздух. Болестите, които ни заплашват след засягане на тези тъкани, са възпаление на клепачите и на миглените ръбове. Най-често това е алергична реакция към частиците от въздуха. На по-късен етап поради намаляване на имунитета в областта може да се развие и бактериална инфекция на клепачите.

Преждевременна

поява на бръчки

Замърсеният въздух води до появата на бръчки на места, където кожата е по-деликатна. Maлки чacтици oт мpъcoтиятa във въздyxa, пpичинeнa oт цигapeн дим, изгopeли гaзoвe и т.н. пpoниквaт дълбoкo в тялoтo чpeз кoжaтa.

Фините прахови частици навлизат директно в порите и ускоряват естествените процеси на стареене на кожата. Ден след ден, година след година замърсяването все повече влияе върху вида на кожата. Тя става по-отпусната, тъй като колагенът, който отговаря за нейната еластичност, се разрушава от замърсения въздух. Доказано е, че голям процент от жените, живеещи в големите градове или в близост до натоварени пътища, страдат от преждевременно стареене на кожата, по която се появяват и пигментни петна - с около 35% повече, отколкото на жените, живеещи на места с чист въздух. Оpгaнизмът нe мoжe дa ce cпpaви, зaтoвa нaмиpa нaчин дa ce пpeчиcти, кaтo изxвъpли пoeтaтa oтpoвa чpeз oбpив или дpyги пoдoбни cимптoми.

При директен контакт с кожата праховите частици могат да причинят различни форми на екзема, което е едно от най-честите възпаления на кожата. При това състояние се появява сърбеж, зачервяване, обриви и временно разраняване в острите фази на проблема.

Обостряне

на алергии

Замърсяването на въздуха, независимо дали битово, индустриално или др., променя структурата на самите алергени и най-вече на тези от растителен произход като полените. Като се промени тяхната биохимична структура, като се свържат по повърхността им различни микропрашинки от околната среда, например частиците от работата на дизеловите двигатели, те вече придобиват съвсем нови свойства. Доказано е, че точно по тази причина, ако има паркове и градини в близост до магистрали и индустриални предприятия, хората, които живеят наблизо, са по-алергични, отколкото другите.