Предишни проучвания установиха, че някои мастни киселини са полезни за предпазване от рак. Авторите на ново канадско изследване отбелязват, че за целта е по-добре хората да си набавят омега 3-мастни киселини от риба, които са по-ефективни срещу тумори от растителните, пише в. "Дейли експрес".

Настоящото проучване на специалисти от университета на Гелф, Онтарио, е първото, което сравнява противораковия ефект от омега-3 мастни киселини, набавени от морски или растителни източници, предава БТА.

Полезните мастни киселини от риба са осем пъти по-ефективни от растителните за предпазване от рак, в частност на злокачествено заболяване на гърдата, установиха канадските учени.

За целите на проучването на мишки с агресивен рак на гърдата са давани три вида омега-3 мастни киселини - ейкозапентаенова киселина, докозахексаенова киселина и алфа-линоленова киселина, за да се установи кои от тях най-успешно потискат злокачествените образувания. Изследователите са установили, че омега 3-мастните киселини от риба по-ефективно свиват туморите и намаляват броя им.

Експертите напомнят, че ейкозапентаенова киселина и докозахексаенова киселина се съдържат в рибеното масло, а алфа-линоленова киселина - в растителни продукти като соя и лен.

Изследователите са установили, че растителната алфа-линоленова киселина също оказва благоприятен ефект, но за постигането са му необходими много по-високи дози.

Въз основа на получените в изследването резултати специалистите препоръчват хората да консумират две до три порции мазна риба седмично, за да си набавят оптималното количество омега-3 мастни киселини.