Годишната консумация на сандвичи и годишното шофиране на над 8 милиона автомобила във Великобритания имат един и същ ефект върху околната среда, сочат резултатите от изследване, цитирани от Франс прес и БТА.

Според Британската асоциация на производителите на сандвичи, 11,5 милиарда сандвича са консумирани всяка година на Острова, като половината от тях са приготвени у дома, останалите са купени в търговската мрежа. Въпросната годишна консумация генерира средно 9,5 милиона тона еквивалент на въглеродния диоксид, равняващ се на свързания с годишното шофиране на 8,6 милиона автомобила.

Учени от Манчестърския университет изследвали въглеродния отпечатък от 40 вида сандвичи. Кои сандвичи са най-вредни за околната среда? Съдържащите свинско - бекон, шунка, салам, и съдържащите сирене или скариди. Сандвичите с най-голям въглероден отпечатък съдържат яйца, бекон и салам и са купени в търговската мрежа.

Учените констатирали, че производството на подобен сандвич генерира 1441 грама въглероден диоксид, т.е. еквивалента на емисиите въглероден диоксид, изхвърлени от автомобил, който е изминал 19 км.

Най-"екологичният" за планетата сандвич с шунка и сирене е приготвен у дома.

Учените са на мнение, че въглеродният отпечатък може да бъде намален с 50 на сто, ако се променят рецептите, опаковките и рециклирането на отпадъците.