23°C   София
 

В столичната клиника премахват злокачествени образувания в простата, бъбреци и пикочен мехур с иновативни малоинвазивни методи

- Д-р Георгиев, към днешна дата в Хил клиник сте отстранили увеличената простата на почти 2000 мъже. Ползвате Зелен лазер, защо този метод е толкова добър?

- Европейската и Американската урологични асоциации след редица проучвания категорично определят Зеления лазер като най-щадящ метод за отстраняване на увеличена простата. Радвам се, че в нашата клиника пациентите имат достъп до най-доброто в момента лазерно лечение. При пациенти с големи аденоми Зеленият лазер работи безотказно. Има и уролози, които използват други видове лазери, но когато говорим за най-добри резултати Зеленият лазер е ”златен стандарт”. Важно е да се спомене, че последните научни данни, съобщени от Европейската урологична асоциация показват, че премахнатите с диоден лазер аденоми на простатата водят до редица късни усложнения – запушване на шийката на пикочния мехур, стриктура на пикочния мехур и инконтиненция. Същите проблеми се наблюдават често и при ТУРП.

- Какви са ползите за пациента?

- При по-големи аденоми специална технология енуклеация, която използваме позволява успешно и бързо отстраняване. Методът е ефективен, възстановява напълно нормалното уриниране и тъканта подлежи на хистологичен анализ. Предимствата на Зеления лазер са, че не засяга дълбоко околните тъкани и не причинява тежка некроза. Ползва се спинална упойка, затова лазерното отстраняване на простатата е единственият начин на мъже с диабет или сърдечно-съдови заболявания да се подложат на операция без риск за живота.За самочувствието на пациентите е от съществено значение и това, че след манипулацията отпада необходимостта от продължителна катетъризация, която е много неприятна и ограничава до голяма степен мъжът в ежедневната му дейност. Методът запазва сексуалната функция и сваля до минимум рискът от усложнения като перфорация и инконтиненция /неволно изпускане на урина/. Пациентът е у дома си 24 часа по-късно. Жлезата е буквално „изпарена”, а симптомите (чести позиви, ставане нощем, напрежение, чувство на неизпразнен пикочен мехур) остават в миналото.

- А ако за съжаление заболяването на простатата не е доброкачествено?

- Ракът на простатата е заболяване, което лекуваме при определени условия. При ранно откриване на злокачествен процес, когато той е в рамките на простатната капсула предприемаме радикална простатектомия, която извършваме по лапароскопски път и с отлични резултати. Работи се със специална оптична техника – лапароскоп с прикрепена към него видеотехнология. Посредством 4-5 микроскопични отвора с размер 5-10 мм в диаметър, се достига до органа. Предимствата на лапароскопския метод пред традиционната отворена хирургия са категорични: намалена е травматичност, операцията е безкръвна, хирургът има перфектна визуализация с многократно увеличаване на изображението на мястото, където се работи, което е особено важно при отстраняване на тумор и е значително намален рискът от усложнения и инфекции. Пациентите се възстановяват бързо, ракът на простатата е отстранен радикално.

През ЯНУАРИ в Хил клиник цената на профилактичен пакет "Простатна жлеза", който включва консултация с уролог, PSA туморен маркер, ректално туширане, ехографско изследване и обсъждане на IPSS индекс е намален на 30 лв. Повече информация и записване на час на 02 439 31 31Разгадаха първото убийство в историята

Човекът е хищник, присъщо му е да убива. Според Библията Авел е първата жертва на убийство в света....

Клуб за танци зарази хиляди, уби над 300

Клуб за танци до град Алесандрия, посещаван от възрастни хора, причинил експлозия от зараза с...

Лекари в САЩ - смаяни колко бързо се влошават и умират пациентите от COVID-19

Един медицински работник нарече това "безумно", а друг каза, че това те превръща в параноик -...

От 1 апарат дишат 4-ма чрез малко подобрение

За 10 минути и с подръчни средства се правят разклонения от машината Критичен за болниците със...

Защо при КОВИД-19 има емболия

Появи се парадокс - лекарите от първа линия в битката с коронавируса имат много въпроси за реакциите...

Защо при КОВИД-19 има емболия

Появи се парадокс - лекарите от първа линия срещу коронавируса имат много въпроси за реакциите на...

65 болести надничат от едно име

През 1959 г. американско списание за традиционна китайска медицина (Journal of Traditional Chinese...

Как да постигнем просветление в кухнята

Филм показва, че съзнанието лекува физически недъзи На 18 и 19 април ще се състои световна интернет...

Какво е инфо-вирус?

Инфо-вирусът е като биологичния вирус, но много по-хищен. Докато живият паразит има няколко часа...