В столичната клиника премахват злокачествени образувания в простата, бъбреци и пикочен мехур с иновативни малоинвазивни методи

- Д-р Георгиев, към днешна дата в Хил клиник сте отстранили увеличената простата на почти 2000 мъже. Ползвате Зелен лазер, защо този метод е толкова добър?

- Европейската и Американската урологични асоциации след редица проучвания категорично определят Зеления лазер като най-щадящ метод за отстраняване на увеличена простата. Радвам се, че в нашата клиника пациентите имат достъп до най-доброто в момента лазерно лечение. При пациенти с големи аденоми Зеленият лазер работи безотказно. Има и уролози, които използват други видове лазери, но когато говорим за най-добри резултати Зеленият лазер е ”златен стандарт”. Важно е да се спомене, че последните научни данни, съобщени от Европейската урологична асоциация показват, че премахнатите с диоден лазер аденоми на простатата водят до редица късни усложнения – запушване на шийката на пикочния мехур, стриктура на пикочния мехур и инконтиненция. Същите проблеми се наблюдават често и при ТУРП.

- Какви са ползите за пациента?

- При по-големи аденоми специална технология енуклеация, която използваме позволява успешно и бързо отстраняване. Методът е ефективен, възстановява напълно нормалното уриниране и тъканта подлежи на хистологичен анализ. Предимствата на Зеления лазер са, че не засяга дълбоко околните тъкани и не причинява тежка некроза. Ползва се спинална упойка, затова лазерното отстраняване на простатата е единственият начин на мъже с диабет или сърдечно-съдови заболявания да се подложат на операция без риск за живота.За самочувствието на пациентите е от съществено значение и това, че след манипулацията отпада необходимостта от продължителна катетъризация, която е много неприятна и ограничава до голяма степен мъжът в ежедневната му дейност. Методът запазва сексуалната функция и сваля до минимум рискът от усложнения като перфорация и инконтиненция /неволно изпускане на урина/. Пациентът е у дома си 24 часа по-късно. Жлезата е буквално „изпарена”, а симптомите (чести позиви, ставане нощем, напрежение, чувство на неизпразнен пикочен мехур) остават в миналото.

- А ако за съжаление заболяването на простатата не е доброкачествено?

- Ракът на простатата е заболяване, което лекуваме при определени условия. При ранно откриване на злокачествен процес, когато той е в рамките на простатната капсула предприемаме радикална простатектомия, която извършваме по лапароскопски път и с отлични резултати. Работи се със специална оптична техника – лапароскоп с прикрепена към него видеотехнология. Посредством 4-5 микроскопични отвора с размер 5-10 мм в диаметър, се достига до органа. Предимствата на лапароскопския метод пред традиционната отворена хирургия са категорични: намалена е травматичност, операцията е безкръвна, хирургът има перфектна визуализация с многократно увеличаване на изображението на мястото, където се работи, което е особено важно при отстраняване на тумор и е значително намален рискът от усложнения и инфекции. Пациентите се възстановяват бързо, ракът на простатата е отстранен радикално.

През ЯНУАРИ в Хил клиник цената на профилактичен пакет "Простатна жлеза", който включва консултация с уролог, PSA туморен маркер, ректално туширане, ехографско изследване и обсъждане на IPSS индекс е намален на 30 лв. Повече информация и записване на час на 02 439 31 31