След продължителна и смела борба с коварно онкологично заболяване,  7-годишната Йоана Христова от Велико Търново напусна този свят вечерта на 20 декември.

Близките й написаха съобщение в социалната група „Да помогнем на Йоанка в тежката борба с рака“: „Скъпи приятели, Бог снощи прибра Йони при себе си. Преди Коледа на небето изгря нова звезда. Звезда, която ще огрява всички! Боли много, но Йони за 7 години ни даряваше само усмивки и щастие и затова нека я изпратим с много целувки изпратени към небето!Запомнете Йони с големите си сини очи и широка усмивка. И вярвайте,че още един ангел бди над всички нас!!!Обичаме те Йони!“

Близо 3 години момиченцето се бореше с тумор в мозъка, в четвърти стадий.  За спасяването на детето бяха организирани няколко благотворителни кампании не само в родното й Велико Търново. Стотици хора от България и чужбина се отзоваха на апела за подпомагане лечението на Йоана, със свои акции се включиха и децата, и учителките от нейната детска градина. Великотърновчето неколкократно се лекува в клиника в Истанбул.  Нейното състояние рязко се влошило в края на ноември, когато се наложило да постъпи в реанимация.