От 2009г. насам, здравното осигуряване е задължително за всички лица с постоянно местопребиваване във Федерална република Германия. То се изисква дори за краткосрочно пребиваващите.

По тази причина, едно от задължителните изисквания към чуждестранните студенти, които ще учат в немски университет или учебно заведение, е те да са здравно осигурени - в противен случай няма как да се запишат. А тъй като това е особено важна подробност за всички, които смятат да учат в Германия, към нея трябва да се подходи отговорно и да се проучат всички възможности. С krankenkassenzentrale.de може да проверите и сравните цени на осигуровки, за да вземете най-доброто и информирано решение относно вашето здравно осигуряване в Германия.

Здравно осигуряване на студенти в Германия

Задължителната здравна осигуровка за студенти в Германия варира, като важат различни условия според страната на произход, възрастта, целта на пребиваване на студента. Най-общо, лицата се делят на 5 групи:

1. Студенти от ЕИП и държави, които са подписали споразумение за социално осигуряване с Германия;

2. Студенти от останалите държави;

3. Студенти на възраст над 30 години или такива завърпили 14. Семестър;

4. Участващи в езикови курсове с цел подготовка за следване;

5. Чуждестранни докторанти и стипендианти;

Тъй като в Европейският съюз не се позволява двойно здравно осигуряване (или социално), лицето не може да плаща здравни осигуровки в България и Германия едновременно, а трябва да си внася осигуровките в държавата, в която учи или да представи документи, че се осигурява здравно в родната си страна, за да бъде освободено от задължително здравно осигуряване в Германия.

Държавно и частно здравно осигуряване на студенти в Германия

Според това от какъв тип здравно осигуряване се е възползвало лицето в родната си държава, зависи и това какъв тип здравно осигуряване може да използва в Германия.

При държавно здравно осигуряване в страната на произход

Лицето трябва да представи Европейска здравна карта от Здравна каса в родната си държава, за да се освободи от здравно осигуряване в Германия или може и да използва държавно здравно осигуряване в Германия;

При частно здраво осигуряване в страната на произход

Лицето може да използва частно здравно осигуряване в Германия, като допълнителното условие е да предостави от здравната каса в родната си страна

Лица без здравно осигуряване

Такива лица подлежат на задължително здравно осигуряване в Германия, като то може да е държавно или частно за лица под 30 години. Чуждестранните лица на възраст над 30 години могат да се възползват само от частно здравно осигуряване.

Вземете най-доброто решение за вас

Допълнителна информация, сравнение на цени на осигуровки, както и всичко, което ви е нужно, за да направите най-доброто решение, може да намерите на krankenkassenzentrale.de.