Методът се прилага у нас от 2 години

Аюрведа е древна индийска наука за живота и лечението с природна медицина. Тя дава напътствия как да водим здравословен и дълголетен живот. В помощ е и при сериозни заболявания като ревматоиден артрит, нарушения на метаболизма, заболявания на щитовидната жлеза, хашимото, базедова болест, множествена склероза и др.

Чрез пулсова диагностика и езика на тялото аюрведичните лекари откриват има ли дисбаланс в една от трите енергии на човек, отразяващи вътрешното му състояние - вата, пита и кафа, и така определят правилното лечение. Пациентът обаче също има важна роля в процеса - да е с позитивна нагласа, да се откаже от вредните навици, довели до болестта, да спазва предписанията и да се стреми към здравословен живот, казва д-р Махеш Гардже, който е аюрведичен лекар от 16 г. Той практикува у нас 4 г., а първата аюрведична клиника у нас е от 2 г. За първи път Тинка Гогошева се сблъсква с метода тази пролет именно чрез д-р Гардже. Как е помогнала терапията, разказва тя.

- Тинка, защо потърсихте помощта на “Аюрведа клиник” Лъки-Банско?

- Страдам от множествена склероза. На 44 години съм, а заболяването ми датира от 20 години, когато състоянието ми започна да се влошава. Дълго време обаче нито един лекар не успя да ми постави диагноза, защото не установяваха каква беше причината за това. Диагностицираха ме преди 13 г. Включиха ме в програма за скъпоструващи лекарства, но организмът ми не ги понесе. Минах и няколко кортикостероидни терапии, но болестта прогресираше и така се стигна до затруднения в походката. Преди 4 години състоянието ми стана много сериозно, левият ми крак започна да се движи по-бавно и стигнах до ходене само с придружител.
Тогава започнах да търся алтернативни варианти за лечение и попаднах на “Аюрведа клиник”. Първо търсих варианти да отида в Индия, но после разбрах за “Аюрведа клиник” - Банско. Тази пролет реших да отида там, да пробвам как ще ми понесе терапията и как организмът ми ще я приеме. Успях да остана само 2 дни, но усетих разлика веднага. Когато отидох май месец, колата ме спря до входа на хотела и едвам стигнах до рецепцията, а когато си тръгвах, стигнах сама пеша от хотелската стая до колата, която беше спряна по-далеч. Летния период смених режима на хранене, самата храна, всичко, което ми казаха, но нямаше резултат и реших да се запиша за есенната програма.

- Какво включваше тя и колко време продължи?

- Терапията беше 20-дневна. Включваше омасляване на цялото тяло със специфични индийски масла. При множествената склероза и други автоимунни заболявания липсва мазнина на костите и ставите, затова и имаше ефект. Болките в кръста ми също изчезнаха. Освен това се дава и специална индийска храна. Разбира се, има и много други терапии, но всяка се определя според индивидуалното състояние на човека.

- Как се чувствате 30 дни след терапията?

- Много добре. Успях да изкача стъпалата до входа на клиниката само с помощта на патерица и придружител, говоря вече 20 минути и не се задъхвам, това не ми създава дискомфорт, мога и да се разхождам - бавно, но мога, а това беше нещо, за което преди не можех и да си помисля.