Пациенти, основно с тежки онкологични и ревматоидни заболявания, както и белодробна фиброза, ще бъдат лишени от иновативни лекарства през 2018 г. Това предупредиха от Българския пациентски форум. Те се обявиха против приемането на новия бюджет на здравната каса в частта му с преходни и заключителни разпоредби.

Там е записано, че НЗОК няма да плаща за нови лекарствени терапии и да сключва договори или допълнителни споразумения за нови дейности с болниците догодина.

Според Иван Димитров, председател на пациентската организация, този мораториум обрича хората, които са опитали да се лекуват с други терапии, но те не са им помогнали, и сега животът им зависи от новите лекарства.

По думите му увеличаването на бюджета на НЗОК с 400 млн.лв. било "популизъм", защото само на чужди европейски фондове здравната каса дължи над 200 млн.лв. за лечение на българите там, обясни той.

От пациентската организация представиха през журналисти 12 молекули, които няма да бъдат допуснати на българския пазар, заради ограничението. За тях обаче вече са подадени заявления за включването им в позитивния лекарствен списък, а за някои дори са договорени и платени отстъпки, коментира Иван Димитров.