Млякото и сиренето предпазват от спиране на сърдечната дейност, установиха американски изследователи, цитирани от в. "Дейли мейл".

Екип от института "Сидърс-Синай" в Лос Анджелис откри, че при най-ниските нива на калций в кръвта рискът сърцето да спре внезапно, е два пъти по-висок. Пиенето на мляко или похапването на сирене е добра профилактика срещу този проблем, информира БТА.

Спирането на сърдечната дейност, което често се бърка с инфаркта, е фатално в повече от 90 процента от случаите. При него сърцето внезапно престава да изпомпва кръвта и ако не бъде стимулирано с дефибрилатор, пациентът умира за минути. Затова е много по-сериозно от инфарктите, при които съсирек прекъсва доставянето на кислород, но хората често оцеляват.

За изследването си американските учени са използвали измервания на калция в кръвта на 712 пациенти. За най-ниски стойности са приети тези под 9,95 мг на децилитър, което е малко над долната граница на нормата (8,5 - 10,2 мг).