Искате да отслабнете, но не можете да се лишите от изкусителния шоколад? Германски специалисти имат добра новина за Вас - любимото Ви лакомство в действителност помага в борбата срещу излишните килограми, пише в. "Дейли експрес", цитиран от БТА. 

Диета, в която не липсва шоколад, със сигурност е мечтата на повечето желаещи да отслабнат. Германско изследване, публикувано в "International Archives of Medicine", е установило, че сладкото изкушение не само подпомага отслабването, но и понижава холестерола и подобрява съня.

Шоколадът е отличен източник на биоактивни съединения с редица ползи за здравето. За да тестват ефекта от лакомството, специалистите разделили доброволци на възраст между 19 и 67 години на три групи. Участниците от едната група спазвали стриктно нисковъглехидратна диета, доброволците от втората група също се придържали към нея, но в добавка хапвали по 42 грама черен шоколад дневно, а изследваните лица от контролната група следвали обичайния си режим на хранене.

Освен че били отчетени теглото и кръвната им химия преди, по време и след периода на изследване, участниците трябвало да попълват въпросници за оценка на съня и общото им състояние.

Очаквано, изследваните лица от групата на нисковъглехидратна диета отслабнали, за разлика от тези от контролната група. Изненадващо обаче участниците от групата на нисковъглехидратна диета плюс шоколад изгубили 10 процента повече тегло, което успели да запазят. За сравнение - лицата на нисковъглехидратна диета след три седмици възстановили изгубените килограми - класически пример за т.нар. "йо-йо ефект".

Участниците от "шоколадовата група" освен това съобщили за подобрени сън и общо състояние. При тях било отчетено и съществено понижение на нивата на холестерол в кръвта.

"За наша изненада ефектът от шоколада е реален", казва Йоханес Боханон от Института за хранене и здраве.