Български професор, който работи в Шотландия е част от екип, който прави опити с изкуственичовешки сърца, предаде БГНЕС. Проф. Николай Желев живее и работи в Шотландия от 30 години. Някогашният възпитаник на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ днес е директор на Центъра по медицински биотехнологии в град Дънди, Шотландия. Работата на неговия център е в областта на раковите изследвания и стволовите клетки.

„Напоследък има бурно развитие в тази област.Сега имаме възможност да препрограмираме клетки, както препрограмираме компютри, да накараме една клетка да изпълнява други функции. Това е особено важно за такива клетки, които не могат да се делят като кардиомиоцитите-клетките, които изграждат нашето сърце“, обясни проф. Николай Желев. Той посочи, че се раждаме с малки сърца с определен брой клетки и сърцето ни нараства благодарение на нарастването на обема на отделните клетки. Проблемът е, че то регенерира много трудно.

„Ако някой разбие някои от вашите сърдечни клетки, вие оставате с толкова клетки по-малко и се нуждаете от трансплантация. Ние намерихме начин да препрограмираме кожни клетки в сърдечно-съдови клетки и да изграждаме изкуствени сърца. Сега ги използваме за опити, но в бъдеще се очаква те да бъдат използвани и за трансплантации. Това зависи от развитието на тези технологии, което е много бързо“, заяви проф. Желев. ' Той сподели, че неща, които като млад е смятал, че никога няма да се случат, се случили много бързо, като например сканирането на човешкия геном, което никой не очаквал, че ще стане толкова бързо и толкова евтино.