По две години чакат решенията си за инвалидност пациенти в Кърджали. В момента се обработват документите, подадени през 2015 година. Причина за това е свръхнатовареността на местната ТЕЛК. Според началникът й д-р Илия Габровски дневно комисията разглежда средно по 30 случая.

"При норма 2 400 пациента годишно през нас преминават два пъти повече. Въпреки това не можем да смогнем", обясни д-р Габровски. Той допълни, че голяма част от идващите да получат решение за инвалидност са наши изселници предимно в Турция. В ТЕЛК Кърджали не могат да посочат точно колко са чакащите от години пациенти и признават, че често решенията за инвалидност се вземат след смъртта им.  Причина за това е свръхнатовареността на местната ТЕЛК

Причина за това е свръхнатовареността на местната ТЕЛК

"Нуждата от втора комисия е крещяща, но не виждам как може това да се случи", каза д-р Габровски. Според него причината е в закона, според който член на ТЕЛК няма право на лекарска практика. Заплатите в комисията били прекалено ниски, за да се привлекат работещи лекари.

"Всички в ТЕЛК - Кърджали сме пенсионери. Средната възраст на членовете на комисията е 70 години. Ако някой от нас се разболее спираме да работим, защото няма кой да го замести, а решенията трябва да се вземат от цялата комисия", поясни д-р Габровски.