Сезонните плодове са най-подходящи за отслабване

Краят на май е времето, в което започваме подготовката за лято и море. Това е свързано и с отърваването от излишните килца и подутини по тялото.

Експерти в диетите съветват да отслабваме със сезонни плодове и зеленчуци – по-евтини са, не са вносни и не са толкова изкуствени. Предложението ни за майско влизане във форма е с ягоди и череши. Те са нискокалорични, вкусни, засищащи и сезонни.

В 100 г ягоди

има 32 калории,

а в 100 г

череши – 64

С черешовата диета може да се свалят до 5 кг за седмица. За целите на диетата яжте около 1 кг плодове на ден, разпределени в няколко порции. За закуска комбинирайте с нискомаслено кисело мляко или овесени ядки. За обяд хапнете 250 г череши и изпийте чаша чай без захар. Следобедната закуска трябва да бъде 250 г череши. За вечеря – една филийка сухар или кисело мляко и останалите 250 г череши.

През първите два дни ще чувствате силен глад, дори лакомия.

В зависимост от това колко килограма искате да свалите, спазвайте диетата 3 до 5 дни. През това време пийте много вода и ходете пеша. За да избегнете йо-йо ефекта, прибавяйте постепенно храни към менюто си. Единия ден си хапнете малко месо, на следващия – нискомаслено сирене, и така, докато започнете да се храните в нормалния си ритъм. Не яжте от всичко любимо по много още в първия ден след края на диетата.

Ако тази диета

ви изглежда

драстична,

ето по-засищащ

вариант

Тя продължава три дни, като включва почти всички хранителни групи в менюто. Първия ден хапнете за закуска филийка препечен пълнозърнест хляб, намазана с извара и парченца череши отгоре. За междинна закуска си направете черешово мляко, като пасирате 200 г череши и им прибавите 100 г нискомаслено прясно мляко. Обядът е от 300 г печена риба, 1 варен картоф за гарнитура и 200 г череши за десерт. Следобедната закуска е като междинната – череши и нискомаслено прясно мляко. За вечеря си направете зелена салата, 1 чаша фреш или сок от грейпфрут и за десерт – 200 г череши.

Във втория ден на диетата закуската е от мюсли с череши. В 50 мл прясно мляко сипете 2 с.л. овесени ядки, 1 ч.л. мед и 200 г череши. Втората закуска е от 200 г череши, а обядът – 200 г печено пилешко месо, 1 домат и 200 г череши за десерт.

Следобед хапнете още 200 г череши и сок от портокал. Вечерята е плодова салата - от 400 г череши, 100 г ягоди, 30 г орехови ядки, 100 г нискомаслено кисело мляко и 2 с.л. мед.

В третия – последен ден на черешовата диета закуската е от плодова салата - 400 г череши, 100 г ягоди, 30 г орехови ядки, 100 г нискомаслено кисело мляко и 2 с.л. мед.

Междинната закуска е с черешово мляко – 100 г пасирани череши и 100 мл нискомаслено прясно мляко. За обяд хапнете салата от домати и краставици със зехтин. А за десерт – 150 г череши.

Следобедната закуска пак е черешово мляко, но този път с повече череши – 200 г на 1 чаша нискомаслено кисело мляко. Вечерята пък е от 200 г задушени зеленчуци, 200 г череши, 1 чаша портокалов сок.

А за тези, които много обичат ягоди, предлагаме и комбинирана диета – ягоди и череши. Тя е петдневна и остава условието

да се захранвате

плавно

след края на

гладуването

В първия ден закусвайте 100 г ягоди с кафе без захар и филийка сухар. За обяд си сварете едно яйце и се подкрепете с 200 г череши. Вечеряйте салата от 2 домата, 1-2 краставици (зависи от големината им) и 2 сварени яйца. За десерт ви се полага 1 ябълка.

Във втория ден за закуска отново имате сухар и кафе без захар, но земеняме ягодите с 1 банан. Обядвайте 150 г ягоди, 2 варени яйца и 2 сухара. Вечерята е от 125 г варено месо по избор и домати, а десертът - ябълки и обикновени бисквити.

В третия ден закуската е от 1 круша, сухар и кафе, знаете си – без захар. За обяд хапнете 200 г череши с кисело мляко и сухар, а за вечеря - 125 г варено месо, 50 г ягоди, сухари.

Предпоследният ден на диетата трябва да започне с плодова салата, сухари и кафе. За обяд имате 1 домат, 125 г извара и сухар, а за вечеря - 125 г варено месо, 100 г череши и обикновени бисквити.

В последния – пети ден на гладуването закусвайте 1 ябълка, сухар и кафе. Обядвайте 200 г варено месо и домати и вечеряйте 500 г варени зеленчуци, 1 домат, 50 г череши и 50 г ягоди.

Диетата с череши и ягоди, освен че е ефективна при бързото сваляне на килограми, е полезна и за имунната система, като я подсилва и регулира метаболизма.