Диетолози предупреждават, че липсата на някои хранителни вещества довежда до увреждане на детската нервна система, съобщи "Дейли мейл".

Диетите без прием на месо, риба и млечни продукти могат да причинят "катастрофални" последици за здравето, а в най-тежките случаи и смърт.

Веганството става все по-популярно във Великобритания. През последните 10 години броят на веганите се е повишил с 360 на сто. Няма точни данни за това колко от подрастващите са такива, но на базата на изследването при възрастните, се предполага, че цифрата е значително голяма.

Според експертите диетите могат да бъдат напълно здравословни, но ако се спазват с мярка. В противен случай обаче организмът губи важни хранителни вещества като витамин В12, калций, цинк и протеини, което уврежда детската нервна система и води до недохранване.

Експертите се обръщат към родителите със съвет, ако все пак вече са подложили децата си на диети без прием на месо, млечни продукти и яйца, да се консултират непрекъснато с лекари и с диетолози, за да се наблюдават евентуални промени в организма. Освен това - в много от храните, които се смятат за диетични, всъщност съдържат много захари и мазнини, които оказват неблагоприятно влияние върху здравето на подрастващите. 

Превод и редакция: Вержиния Григорова