Продължителността на живота за младите хора, заразени с ХИВ, се е повишила с 10 години в САЩ и Европа, благодарение на подобренията при лекарствата за СПИН, познати като антиретровирусна терапия, информира БТА.

Според изследване, публикувано в сп. "Лансет", това означава, че много пациенти ще живеят толкова, колкото хората без ХИВ.

Учените казаха, че подобренията се дължат основно на преминаване към по-малко токсични комбинации от лекарства, заедно с по-голям избор за хората, заразени с устойчивия към лекарства щам на ХИВ, както и спазването на лечението.

"Проучването ни показва нагледно как подобряването на лечението на ХИВ, съчетано с прегледи, профилактика и лечение на здравословни проблеми, свързани с болестта, може да удължи живота", каза ръководителят на изследователската група Адам Трики от университета в Бристол.

Антиретровирусната терапия за първи път имаше широко приложение в средата на 90-те години на XX в. Тя включва комбинация от три или повече лекарства, които блокират възпроизводството на вируса на ХИВ. Това помага да се предпази заразения и да се възстановят щетите върху имунната му система, причинени от вируса, а също и предотвратява разпространението на болестта.

Световната здравна организация препоръча методът да се предписва веднага, след поставяне на диагноза ХИВ на пациент.

Учените анализираха 18 изследвания от Европа и Северна Америка сред 88 504 човека, болни от ХИВ, които започнали терапията между 1996 г. и 2010 г.

По-малък брой хора, които започнали лечението си в периода 2008-2010 г. са починали през първите три години на лечението си, отколкото тези, започнали да се лекуват от 1996 г. до 2007 г.

Експертите казаха, че се наблюдава спад при смъртните случаи на болни от СПИН между 1996 г. и 2010 г., вероятно заради фактът, че повече съвременни лекарства са по-ефективни при възстановяването на имунната система.

Резултатите показаха, че в периода 1996-2013 г. продължителността на живота на 20-годишните, лекувани от ХИВ, се е повишила с 9 години при жените и 10 години при мъжете в Европейския съюз и Северна Америка.

Това предполага, че продължителността на живота на 20-годишните, които са започнали антиретровирусната терапия след 2008 г. и реагират добре на лечението, ще се доближи до тази на останалата част от населението - 78 години.

Но изводите не важат за всички болни от ХИВ. Например, при тези, които са се заразили венозно, продължителността на живота не нараства, колкото при другите групи.