Още бабите ни са знаели, че поне три цвята на масата гарантират здраве и дълголетие. Учените днес обясняват защо е така и добавят, че цветовете трябва да бъдат поне пет. Червените плодове и зеленчуци подобряват работата на сърцето, белите – на стомаха и храносмилането, зелените оптимизират кръвообращението, тъмните извеждат токсините, а жълтите влияят благотворно на кожата. И това далеч не е всичко. Защото изобилието от цветове повдига настроението, балансира енергията и дори добавя нови положителни качества към характера ни – именно тези, от които имаме дефицит.

Лекарите и психолозите твърдят, че е важно не само количеството, но и разнообразието. Защото различните по цвят плодове и зеленчуци съдържат различни полезни вещества. Тоест, различните цветови групи осигуряват на организма всички необходими витамини, минерали, антиоксиданти и други полезни вещества. Така че е направо вредно да се лишавате от тях.

Зелена група
Зелените плодове и зеленчуци съдържат калций, както и растителни съединения, които укрепват зрението, костите и зъбите. Освен това понижават риска от някои видове рак. Зелените зеленчуци имат високо съдържание на фолиева киселина, богати са на витамини В, А и С. Най-полезни са броколито и зелето (обикновено, цветно, брюкселско).

за останалите групи четете на mila.bg