Мозъците на някои хора в напреднала възраст остаряват по-бавно, като губят по-малка част от обема си в сравнение с тези на връстниците им, и съхраняват по-дълго когнитивните си способности, сочат резултатите от изследване, цитирано от БТА.

Авторите му се надяват да опознаят по-добре свързаното с възрастта дегенериране на мозъка.

Учените установили, че у тези хора на 80 и повече години кортексът е по-дебел в сравнение със средните показатели. Съставеният от сиво вещесто кортекс покрива двете половини на мозъка и е свързан с мисленето, запаметяването, зрението и други сетивни информации.

В рамките на 18-месечното изследване въпросните индивиди загубили 2 пъти по-бавно част от обема на мозъчния си кортекс в сравнение с другите участници и макар че са прехвърлили 80-те, паметта им била като тази на 50-55-годишните.

Мозъците на 24-има "суперинтелигентни" старци и на други 12 участници на същата възраст, чийто образователен ценз бил сравним с техния, били подложени на изследване с ядреномагнитен резонанс, за да се определи дебелината на кортекса и да се проследи еволюцията на мозъчното здраве през 18-месечния период. Една година по-късно било констатирано, че дебелината на кортекса е намаляла с 1,06 процента у "суперинтелигентните" старци и с 2,24 процента сред участниците в контролната група.

"Стареенето в редица случаи е придружено от намаляване на когнитивните способности, а понякога от деменция - заяви експертката по клинична невропсихология Аманда Кук от Северозападния университет в Чикаго. - Получените резултати навеждат на мисълта, че намаляването на умствените способности с възрастта не е неизбежно."

Резултатите от изследването са публикувани в Journal of the American Medical Association.