28°C   София
 

Черният дроб е голям и силен орган, който дълго време може да компенсира различни вредни фактори. Той е и единствения вътрешен орган, който регенерира след увреждане. Изпълнява много функции, най-важната от които е образуването на жлъчка, необходима за храносмилането. Черният дроб има и обезвреждаща задача. В него токсичните вещества (включително алкохол, лекарства и други вредни вещества) се свързват с по-малко токсични и след това се отделят през бъбреците. В черния дроб също се метаболизират редица хормони и се филтрират вредните вещества, като токсини, мъртви клетки, мазнини и излишни хормони от кръвта, както и на билирубина, който се получава при разпадането на остарелите червени кръвни клетки.

Когато се възпали черният дроб става чувствителен, уголемява се и не е в състояние да функционира нормално. Той може да се увреди от непремерена алкохолна консумация, нездравословно хранене, преболедуване от хепатит („В” и „С”). По-малко се знае за токсичните увреждания на черния дроб от радиационни и химически агенти, както и за някои лекарствени увреждания или следствия от инфекциозни или паразитологични фактори.

Съвременната медицина има отлични възможности за ранна диагностика и лечение на чернодробните увреждания. Важно е да се използват тези препарати, които са доказали качествата си в различни проучвания и в практиката.

През последните години навлезе препаратът Хептен и причината, поради която го препоръчваме на пациентите си е, че отговаря на изискванията за добър ефект в повлияване на заболяванията на черния дроб, а и цената му позволява пациентите да го приемат по-продължително.

Хептен съдържа висококачествен стандартизиран екстракт на Sylibum marianum (Бял трън) 125 mg представляващ 100 mg силимарин. Процесът на стандартизация гарантира чистотата и ефективността на всяка капсула Хептен.

Хептен се различава от другите препарати по качеството на съставките, начина на екстракцията и фармацевтичната форма. Фармацевтичната форма Solucaps (течни капсули) е запазена търговска марка на фирма БОРОЛА и позволява бързо и цялостно усвояване на активните съставки. Липсата на противопоказания, на странични действия и на тератогенен ефект го правят незаменим за широка употреба и продължително приложение.

Хептен действа като антиоксидант, стимулира растежа и развитието на нови чернодробни клетки, оказва превантивно действие като намалява вредното влияние на редица токсични нокси (алкохол, лекарства) върху чернодробните клетки и има благотворно въздействие върху патоморфологичните промени при вирусни хепатити. Предпазва чернодробните клетки от мастна дегенерация. Тези фармакодинамични ефекти правят препарата Хептен доказан за прилагане в следните случаи: симптоматично лечение на хронични токсични, лекарствени и метаболитни чернодробни увреждания, поддържащо лечение при пациенти с хронични възпалителни заболявания на черния дроб, рековалесцентен период на остър вирусен хепатит, чернодробна стеатоза, цироза и хроничен стеатохепатит, хроничен персистиращ хепатит, екзацербация на симптомите при вроден генетичен дефект на билирубиновата обмяна, дисфункция на жлъчния мехур (дискинезия на жлъчните пътища), холелитиаза, хроничен холецистит и др. Хранително отравяне, отравяне с гъби Amanita phalloida, лошо храносмилане (диспептични оплаквания), безапетитие и др.

Дозировката е индивидуална. Препоръчват се 1-3 Solucaps дневно след хранене. При тежки чернодробни увреждания се започва с доза 3 пъти дневно по 1 Solucaps и продължава с доза 2 пъти дневно по 1 Solucaps. Хептен може да се комбинира с други хепатопротективни средства. Хептен Solucaps се приемат цели, с малко вода, без да се дъвчат.

Hepten е търговска марка на фирма БОРОЛА. За консултация със специалист може да се обърнете към Клиника БОРОЛА, София 1202, ул. Цар Симеон 52, тел. 02/ 983 62 03, е-mail: office@borola.соm. За по-богата информация посетете интерактивния сайт www.hepten.bg. Може да поръчате онлайн на www.momo.bgОтучете детето да сяда така

Много родители си мислят, че седенето в положение W повишава гъвкавостта на детето им или че поне то...

9 скрити симптома на диабет

Очаква се броят на диабетиците по света да нарасне до 522 милиона души през 2030 г. В България сега...

Ако спрете да пушите, здравето се подобрява по график

Без значение колко дълго е пушил - 30 дни или 30 години, организмът на пушача може да се освободи от...

ПОСЛЕДНО ОТ

Докато нероденото ви бебе се развива в утробата, ще се научи да разпознава гласа ви. Това е важна част от връзката между вас, защото докато дойде моментът на раждането то ще бъде привързано към звука на гласа ви. Около 25 - 26-та седмица бебето ви ще реагира на звуци, които чува извън матката. Гласът на мама е най-ясният заради вибрациите,

Водата определено увеличава производството на кърма от организма на майката. Има обаче и някои храни, които дават допълнителен ефект за количеството й. Ето кои са те. БадемиАвокадоЯбълкиКайсииАспержиБананиЕчемикТелешка супаЦвеклоЕлдаБосилекКафяв оризЧерен сусамКокосово маслоЦаревицаГрахКопърКрушиКиноаСладки

Памперсите съвсем очаквано заемат първо място в класацията ни. Особено за съвсем малките бебета ще ви е нужен поне по 1 за всеки 2 до 3 часа. Вижте какво друго да сложите. Бебешки крем против подсичане Храна Резервен чифт дрехи Любимата играчка на бебето Залъгалка Мокри кърпички Дезинфектант за ръце Шапка за горещите летни дни Слънцезащитен крем

Излекуването с чигонг е бързо и трайно за вярващите в тялото си

През 2012 г. известният китайски майстор Юан Тзе прави малка революция в чигонг, като създава Юан...

Как лекува чигонг

Как лекува чигонг Неувяхващата си слава чигонг безспорно дължи на факта, че упражненията лекуват....

Чигонг настига йога по популярност в света

Днес е Световният ден на китайската лечебна практика, обявен от СЗО Преди 20-30 години малцина по...

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Деца оцелели по чудо в “Люлин”, където токът от небето уби мъж и куче Хиляди мълнии удариха България за 2 дни. Тази, убила човек в понеделник, беше част от гръмотевична буря, която се зароди в източната част на Софийското поле и премина основно през южните квартали на София. Придвижвайки се на запад,

4 г. след трагедията Емилия Ковачева чака окончателната си присъда под домашен арест. На първа инстанция тя получи 18 г. затвор за опит за убийство Съжалявам за всичко случило се, времето не може да се върне назад, каза подсъдимата “Бесен съм, че смля детето ми от бой. Бесен съм най-много на себе си, че не можах да защитя детето си.

“Когато съм безкрайно щастлива, изглеждам така”, написа певицата към кадрите, които публикува със сина си в инстаграм във вторник. На тях Мария Илиева и малкият Александър се радват на слънчевите лъчи до басейна. И певицата - с широка усмивка, и синът ѝ, са сложили слънчеви очила и се радват на почивката си.